Україна і світ

Лікування ПТСР за допомогою екстазі не знайшло підтримки в США

Управління з контролю за продуктами і ліками США (FDA) відмовляється схвалити терапію МДМА, відомого як екстазі або моллі, для лікування посттравматичного стресового розладу (ПТСР).

Роки і мільйони доларів

– Це серйозний удар по галузі психоделічної медицини, що зароджується, який розбив надії багатьох американців, які відчайдушно потребують нових методів лікування, – йдеться в повідомленні.

FDA заявило, що для його використання екстазі недостатньо даних і попросило компанію Lykos Therapeutics провести додаткове клінічне випробування, щоб оцінити, чи буде препарат безпечним і ефективним.

Зараз дивляться

За словами експертів, додаткове клінічне випробування може додати роки і мільйони доларів до процесу схвалення.

Прихильники глибоко розчаровані

Якби препарат було схвалено, МДМА став би першою психоделічною сполукою, яку регулювали б федеральні органи охорони здоров’я.

Прихильники психоделічної медицини були глибоко розчаровані, а дехто заявив, що був приголомшений, оскільки припускав, що багатообіцяючі дані терапії подолають недоліки клінічних випробувань компанії, які були розроблені в консультації з ученими FDA.

Переваги переважують ризики

Зазначається, що рішення агентства не було повністю неочікуваним, після того як група незалежних експертів, скликана FDA для оцінки даних Lykos, зустрілася в червні і не рекомендувала лікування.

З двох центральних питань експерти переважною більшістю голосів висловилися за те, що компанія не довела ефективність лікування, і що переваги лікарської терапії не переважують ризики.

Потенціал зловживання

За даними Управління по боротьбі з наркотиками, більшість психоделіків занесено до Списку I, поряд із героїном і марихуаною – забороненими речовинами, які не мають загальноприйнятого медичного застосування і мають високий потенціал зловживання.

Перспектива появи нового методу лікування була очікуваною, особливо серед ветеранів збройних сил, які страждають від непропорційно високих показників посттравматичного стресового розладу, смертності внаслідок самогубств і зловживання психоактивними речовинами.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-12 11:21:06