Україна і світ

Що приготувати на День Незалежності України 2024: традиційні рецепти


День Незалежності України – це не лише державне свято, а й чудова можливість зібратися за столом з родиною і друзями, насолоджуючись смачними стравами та напоями.

Що приготувати на День Незалежності 2024 – звісно смачні традиційні українські страви, які ідеально підходять для святкового столу!

Що приготувати на День Незалежності України

Від карпатської юшки до легендарного медівника за сторовинним рецептом. Нижче підбірка найкращих автентичних українських страв, обирайте свої улюблені рецепти, експериментуйте і створюйте нові кулінарні шедеври, які неодмінно стануть частиною вашої родинної історії.

Зараз дивляться

Карпатська грибна юшка

Ця перша страва переносить нас у саме серце українських Карпат. Її аромат наповнений свіжістю гірських лісів і багатством природи. Приготована на основі сушених чи свіжих грибів, вона має насичений смак, який неможливо забути. Традиційно її готують у великих казанах на відкритому вогнищі, але й дома на плиті буде не менш смачно та ароматно.

Грибна юшка

Інгредієнти:

  • свіжі білі гриби (перебрані, промиті) – 500 г чи сушені гриби (попередньо замочені) – 70 г
  • вода – 2,5 л
  • цибуля та картопля – по 2 шт.
  • морквина (помаранчева, солодка) – 1 шт.
  • сіль, перець, лавровий лист, перець горошком, чебрець та інші спеції – до смаку
  • олія соняшникова та зелень – до вашого смаку

Для заправки:

  • сметана (не жирна) – 300 г
  • масло – 50 г
  • борошно – 2 ст. л.

Приготування:

  1. Свіжі чи сухі гриби викладаємо у каструлю. Додаємо воду, лавровий лист та горошини перцю. Готуємо близько 20 хвилин після закипання води. Знімаємо за необхідності пінку.
  2. Усі овочі чистимо та миємо. Моркву натираємо. Картоплю нарізаємо невеликими кубиками. Перекладаємо їх у каструлю та варимо усе разом близько 10 хвилин.
  3. Цибулю нарізаємо дрібними кубиками. Розігріваємо у пательні олію та смажимо цибулю до прозорості. Викладаємо у каструлю з юшкою.
  4. Для сметанної заправки у пательні розтоплюємо масло. Всипаємо через ситечко борошно і розтираємо ложкою. Додаємо сметану, перемішуємо. Вливаємо близько 250 мл грибного бульйону і перемішуємо до отримання однорідної маси.
  5. Прибираємо з каструлі лавровий лист та горошини перцю. Вливаємо, постійно помішуючи, заправку.
  6. Страву солимо, перчимо, додаємо чебрець. Готуємо 5 хвилин.

Даємо карпатській грибній юшці настоятися близько 30 хвилин. Подаємо на стіл, прикрасивши нарізаною зеленню.

Засипана капуста зі шкварками

Ця страва, хоч і дуже апетитна, майже забута. Проте в деяких регіонах України її досі готують. І не дарма, бо дуже смачно та поживно!

Засипана капуста

Інгредієнти:

  • квашена капуста (не дуже кисла) – 600 г
  • капуста свіжа (тонко нашаткована) – 400 г
  • пшоно – 150 г (можна трішки більше)
  • цибуля – 2 шт.
  • яйце – 1 шт.
  • сметана від 15% – 250 г
  • підчеревина свіжа – 400 г
  • сіль, перець, спеції – до смаку
  • олія та зелень – до смаку

Приготування:

  • Викладаємо квашену та свіжу капусту в каструлю. Вливаємо близько 300 мл води. Готуємо 30 хвилин.
  • Гарно промите пшоно заливаємо гарячою водою і залишаємо на 30 хвилин.

Продовження рецепта тут.

Вареники з картоплею та цибулевою засмажкою

Вареники – це смак дитинства. Начинки можуть бути найрізноманітнішими: картопля, капуста, сир, ягоди, гриби, субпродукти, м’ясо.

Вареники

Інгредієнти:

Для тіста:

  • борошно – 3 склянки (250 мл)
  • вода – 1 склянка (повна)
  • борошно – для посипання столу

Для начинки:

  • варена картопля, заправлена смаженою цибулею, вершковим маслом, сіллю та перцем – 500 г

Для засмажки:

  • цибулина – 1 шт.
  • олія – до смаку
  • спеції та зелень – до смаку

Приготування:

  • Для тіста у миску вливаємо воду та олію. Розчиняємо у цій суміші сіль.
  • Поступово вводимо просіяне борошно та замішуємо тісто. Спочатку робимо це ложкою, потім викладаємо на посипаний борошном стіл і домішуємо руками.
  • Тісто ділимо на 4 частини. Кожну розкочуємо та вирізаємо склянкою кружальцями.
  • На кожне кружальце тіста викладаємо начинку та ліпимо вареники.
  • Вареники заморожуємо для подальшого використання чи варимо у підсоленій воді, після її закипання, близько 5-6 хвилин.
  • Для засмажки нарізану цибулину смажимо до готовності на олії. Додаємо спеції та перемішуємо.

Подаємо вареники з картоплею, поливши цибулевою засмажкою.

Грудинка з часником запечена

Це класика української кухні, що завжди прикрашає святковий стіл. Вона має насичений аромат і ніжний смак, який досягається завдяки правильному поєднанню спецій, маринуванню та запіканню. Часник додає страві пікантної нотки, роблячи її ще більш апетитною. Нарізана тонкими скибками, вона чудово поєднується з темним хлібом, хроном та гірчицею.

Грудинка з часником запечена

Інгредієнти:

  • грудинка свиняча – 1,5 кг
  • сіль – 2 ч. л.
  • перець чорний мелений – 1 ч. л.
  • перець гіркий мелений – декілька дрібок
  • часник – 5-6 зубків

Приготування:

  1. Грудинку миємо та обсушуємо.
  2. Усі спеції поєднуємо та натираємо нею грудинку.
  3. Робимо на грудинці гострим ножем надрізи та викладаємо нарізані шматочки часнику.
  4. Загортаємо нашу заготівлю у харчову плівку і поміщаємо у холодильник на ніч чи добу.
  5. Замариновану грудинку загортаємо у фольгу та запікаємо у духовці за 190 °С близько 1 години 20 хвилин. За 15 хвилин до закінчення приготування фольгу відкриваємо, щоб грудинка підрум’янилася.

Узвар – традиційний напій

Що ж до напоїв, то узвар – найкращий вибір. Цей вітамінний напій із сухофруктів має приємний кислуватий смак і чудово втамовує спрагу.

Узвар класичний рецепт

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Інгредієнти:

  • сушені яблука та груші – 300 г
  • родзинки чи сушені абрикоси – 200 г
  • вода – 3 л
  • мед (будь-який, але не гречаний) – 3 ст. л.

Приготування:

  1. Сушку гарно миємо холодною водою кілька разів та залишаємо у воді на 10 хвилин.
  2. Родзинки чи сушені абрикоси також гарно миємо, але не замочуємо.
  3. У каструлю вливаємо воду, додаємо усі підготовлені інгредієнти та варимо до закипання.
  4. Додаємо мед і готуємо ще 5 хвилин.
  5. Знімаємо каструлю з узваром з вогню, накриваємо кришкою і настоюємо не менше 7 годин.
  6. Узвар проціджуємо, переливаємо у банку. Зберігаємо у холодильнику.

Медівник український

І на завершення – солодке. А саме – автентичний медівник за старовинним рецептом. Його ніжний смак нагадує дитинство і робить свято ще теплішим. У кожному регіоні України існують свої секрети приготування цього десерту, але спільним залишається одне – це любов до приготування їжі та якісних інгредієнтів. Медове тісто виходить пухким і ніжним. Цей десерт – символ гостинності та кулінарної майстерності українських господинь. До речі, цю випічку можна приготувати заздалегідь, і вона буде лише смачнішою через декілька днів.

Інгредієнти:

  • сметана – 1 склянка
  • мед – 1 склянка
  • молоко – 1 склянка
  • сіль – дрібка
  • сода – 1 ст. л.
  • олія – пів склянки
  • яйця – 5 шт.
  • цукор – 2 склянки
  • борошно – 4-4,5 склянки

Приготування:

  1. До сметани всипаємо соду, дрібку солі, перемішуємо і залишаємо на 10-15 хвилин за кімнатної температури.
  2. Вливаємо у сметанну суміш тепле молоко і добре перемішуємо.
  3. В окремій мисці збиваємо яйця з цукром. Додаємо мед і продовжуємо збивати ще близько 5 хвилин.
  4. В яєчну суміш додаємо олію та сметанну суміш. Усе гарно перемішуємо чи збиваємо.
  5. Поступово вводимо борошно, замішуючи тісто консистенції густої сметани.
  6. Медове тісто переливаємо у застелену пергаментом та змащену олією форму чи на деко.
  7. Випікаємо у духовці за 180 °C до готовності. Час випікання залежно від форми – від 40 до 55 хвилин.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Зі святом нас, українці! Нехай День Незалежності буде наповнений радістю, теплом і смачною їжею!

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-23 16:16:48