Україна і світ

Норвегія виділила $88 млн на виробництво зброї для України: на що підуть гроші

Фото: Getty Images

У Норвегії представили план на 967 мільйонів норвезьких крон (приблизно 87,5 млн доларів), які підуть на збільшення виробництва національної оборонної промисловості, зокрема й для потреб України.

Про це йдеться на сайті Міноборони Норвегії.

Так, фінансування буде спрямовано в малі та середні норвезькі компанії, що постачають українські сили. Також на нову лінію з виробництва ракетних двигунів і нарощування виробництва уротропіну для вибухових речовин.

Збільшення виробничих потужностей у Норвегії

За словами міністра оборони Бйорна Арильда Грема, політична ситуація є такою, що існує гостра потреба в оборонних засобах як в Україні, так і у союзників, і в Норвегії.

– Дорожня карта являє собою комплексний план зі збільшення виробничих потужностей норвезької оборонної промисловості. При цьому ми беремо на себе відповідальність за допомогу в задоволенні українських, національних і союзницьких потреб, – сказав міністр.

Зазначається, що в останні кілька десятиліть виробничі оборонні потужності в Норвегії та Європі впали, а напад Росії на Україну спричинив гостру потребу у зброї.

Україні дуже необхідні засоби протиповітряної оборони, ракети, артилерійські снаряди та інша зброя, каже Грем.

– За допомогою цієї дорожньої карти ми беремо на себе відповідальність за збільшення спроможності Норвегії та її союзників підтримувати Україну в її боротьбі опору, – сказав міністр.

Виробництво ракетних двигунів

Міністр оборони розповів, що з цих грошей (88 млн доларів) Норвегія спрямує на створення нової виробничої лінії для ракетних двигунів на заводі Nammo в Раугфоссе. Ці двигуни використовуються в більшості систем ППО, які виробляють у Німеччині та США.

Наразі компанія Nammo має дві лінії з виробництва ракетних двигунів і отримала підтримку уряду та ЄС на будівництво третьої лінії. Мета субсидії від уряду – дати Nammo можливість залучити капітал для будівництва четвертої виробничої лінії.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Також уряд хоче взяти участь у створенні нового підприємства з виробництва військової вибухівки.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-10 17:00:18