Україна і світ

Білорусь вивезла щонайменше 2219 українських дітей і використовує їх у своїй пропаганді

Білорусь незаконно вивезла щонайменше 2219 українських дітей з тимчасово окупованих територій України на свою в період з 2021 року до червня 2024 року. Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко особисто сприяв організації переміщення дітей та створив необхідні умови для таких дій.

Про це свідчать результати дослідження Центру прав людини ZMINA, Регіонального центру прав людини, правозахисної організації Весна та BelPol.

Депортація дітей із ТОТ України до РФ – участь Лукашенка

Як вдалося з’ясувати аналітикам Центру, у 2020 році після повністю сфальсифікованої перемоги на виборах у Білорусі Лукашенко підписав указ про “оздоровлення групи дітей із Донецької області”.

— Таким чином щонайменше 2219 українських дітей було вивезено до Білорусі в період із другої половини 2021 року до червня 2024 року. Але це лише та кількість, на вивіз якої дослідники мають переконливі докази.

Насправді таких дітей може бути більше, оскільки незаконні переміщення тривають, – підкреслили автори дослідження.

РФ та Білорусь використовують українських дітей у своїй пропаганді

У дослідженні також зазначили, що діти, викрадені з України, активно використовуються у пропаганді Росії та Білорусі.

Маленьких українців змушують з’являтися у медіа, спрямованих на легітимацію диктаторських режимів Москви та Мінська, а також виправдання збройну агресію проти України.

— Російська та білоруська влада використовують цих дітей, не турбуючись про їхні справжні інтереси, недоторканність їхнього особистого життя та ймовірність повторної травматизації, – уклали у Зміні.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Сайт президента Білорусі

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-10 18:53:24