Україна і світ

Три соски, або молочні залози на тілі: пластичний хірург пояснив, чому виникає полімастія


Полімастія — це стан, за якого в людини утворюється додаткова молочна залоза, що може мати соски та ареоли. Здебільшого це явище є спадковим.

Воно частіше трапляється серед чоловіків, але полімастія у жінок також діагностується. У більшості випадків вона не впливає на здоров’я, крім естетичного дискомфорту. Тож часто такі люди звертаються до пластичних хірургів для видалення додаткової залози саме з естетичних причин.

Додаткова молочна залоза може бути майже непомітною і визначається лише під час МРТ, КТ або УЗД. Та іноді атипова молочна залоза є повністю розвиненою.

Детальніше про три соски у чоловіків і жінок та особливості лікування стану Фактам ICTV розповів відомий пластичний хірург, заслужений лікар України Дмитро Слоссер.

Пластичний хірург Дмитро Слоссер

Полімастія: причини виникнення у жінок та чоловіків

Полімастія формується ще під час ембріонального розвитку плоду. У нормі на четвертому тижні вагітності молочна тканина розвивається вздовж молочних ліній. Ці лінії складаються з ектодермальної тканини, яка згодом стає частиною шкіри. Полімастія виникає, коли частина цієї тканини не регресує і продовжує розвиватися, утворюючи додаткові молочні залози або соски.

Лікарі виокремлюють кілька класів полімастії залежно від розвитку додаткової молочної залози у чоловіків і жінок:

  • Клас I: Повноцінні додаткові груди з залозистою тканиною, ареолою та соском.
  • Клас II: Залозиста тканина з соском без ареоли.
  • Клас III: Залозиста тканина з ареолою без соска.
  • Клас IV: Тільки залозиста тканина, яка розташована підшкірно.
  • Клас V: Сосок та ареола без залозистої тканини.
  • Клас VI: Наявність лише додаткових сосків (політелія).
  • Клас VII: Ареола без соска і залозистої тканини.

Найчастіше в жінок і чоловіків діагностується IV клас полімастії, де додаткова тканина розташовується в пахвовій зоні.

Полімастія: який вигляд має у чоловіків та жінок

Більшість людей можуть самостійно помітити додатковий сосок або ареолу на своєму тілі, оскільки вони часто не відрізняються від звичайних. Однак якщо, наприклад, сосок недостатньо виражений, його можна легко сплутати з невусом або іншим доброякісним шкірним утворенням.

Для правильного діагнозу пацієнту варто звернутися до дерматолога або мамолога, щоби переконатися у відсутності ризиків для здоров’я. Якщо з’являється дискомфорт, біль, оніміння або висипання в ділянці додаткового соска, слід негайно звернутися до лікаря.

Полімастія: операція

Полімастія здебільшого є лише естетичною проблемою, проте в деяких випадках вона може спричиняти фізичний дискомфорт. Крім того, існує підвищений ризик розвитку злоякісних новоутворень у додаткових залозах незалежно від статі пацієнта.

Єдиний спосіб лікування полімастії — видалення хірургічним шляхом . Різноманітні “народні” методи можуть лише зашкодити здоров’ю пацієнта. Серед найчастіших показань до операції — виражений біль, пухлиноподібні утворення, онкологічні ризики.

Також втручання виконується з естетичних міркувань. Під час операції пластичний хірург видаляє залозисту тканину, ареолу і сосок, якщо вони наявні, а потім накладає косметичні шви. За потреби може виконуватись ліпосакція тканини додаткової молочної залози.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Полімастія є доброякісною аномалією, але слід пам’ятати, що у тканинах додаткових грудей можливі такі ж патологічні процеси, як і в нормальних молочних залозах, зокрема мастит, кісти, абсцес, карцинома. Але внаслідок атипового розташування діагностика може бути ускладненою та пізньою. Якщо додаткова залоза не була видалена, пацієнту слід проходити регулярні огляди всіх молочних залоз незалежно від їхнього розташування.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-10 18:05:31