Україна і світ

Як збирати гриби: 7 лайфхаків


Як, де і коли збирати гриби та все, що треба про них знати – читайте в матеріалі.

Де, коли і як збирати гриби

  1. По гриби найкраще вирушати рано вранці, коли немає ще сонячних променів, так їх видніше. Допомагає у пошуках і роса – вологий капелюшок гриба блищить і серед листя помітний здалеку.
  2. Грибникам-початківцям перед походом до лісу потрібно з’ясувати, як виглядають їстівні гриби. І бажано – не по картинці. Врахуйте, що у певній місцевості ви зустрінете тільки деякі види грибів. Наприклад, у березняку напевно знайдуться сироїжки і підберезники, а в сосновому – рижики. Запам’ятовуйте грибні місця – у наступному сезоні на цих угіддях вас чекатиме новий урожай.
  3. Виявивши сімейство грибів, які здаються вам знайомими, придивіться до найбільшим екземплярів. Якщо у такому грибі є черв’ячки, це означає, що він їстівний. Отруйні види черви не чіпають.
  4. Недосвідченим грибникам краще зосередитися на зборі трубчастих грибів – білих, маслюків, підберезників, красноголовців. Більшість з них відноситься до категорії їстівних. З пластинчастими видами складніше – багато з них мають дуже схожих двійників. Наприклад, крім смачних опеньків існують несправжні опеньки, а деякі поганки нагадують печериці або сироїжки. Умовно їстівні гриби краще залишити в лісі.
  5. Досвідчені грибники радять особливо уважно ставитися до білих і зеленуватих грибів – саме це забарвлення властиве поганка. Виняток – мухомор. Але цей яскравий гриб навряд чи потрапить до кошика, надто він помітний. Врахуйте, що крім червоного, зустрічаються сірувато-зелені екземпляри з такими ж білими крапочками.
  6. Не довіряйте народним способам – на зразок розламування гриба, обнюхування його і розглядання на світло. Потемніння зламу ніяк не пов’язане зі ступенем отруйності. І ні в якому разі не пробуйте підозрілі гриби на смак. Неїстівні гриби не завжди гірчать – наприклад, особливо небезпечна бліда поганка відрізняється приємним солодкуватим смаком. При цьому половини капелюшка такого гриба досить для отримання найсильнішого отруєння.
  7. Гриб не слід виривати повністю, потрібно акуратно зрізати ніжку в 0,5-1 см від землі. Тоді міцелій збережеться і на наступний рік на цьому місці виросте ще більше грибів.

Ліки і дієтичний продукт: цікаві факти про гриби

Гриби – цінне джерело клітковини. Вони низькокалорійні завдяки тому, що майже не містять цукру, солі та жиру, і незамінні в раціоні, якщо ви сидите на дієті. Гриби, як ніякий інший продукт, допомагають зменшити калорійність їжі.

Вчені з Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health прийшли до висновку, що, замінюючи грибами червоне м’ясо раз на тиждень, можна за рік втратити до 3-4 кг зайвої ваги.

Печериці та глива виводять з організму холестерин. Вони особливо корисні тим, у кого порушений обмін речовин. Ці гриби допомагають боротися з ожирінням (в тому числі при діабеті та атеросклерозі).

Как собирать грибы

Трутовик, на думку японських дослідників, незамінний у боротьбі із зайвою вагою. Фермент, що виділяється з печінки при вживанні трутовика, допомагає розщеплювати жир. При цьому не треба сидіти на жорсткій дієті – гриб здатний притупляти апетит.

Чайний та тибетський молочний гриби також здатні зробити вас легшими, позбавивши від зайвих кілограмів. Вони покращують процес травлення, усувають застої у шлунку і кишечнику і виводять з організму токсини.

Шиїтаке і мейтаке (гриб японських гейш) мають властивість стрімко знижувати вагу. В ході дослідження японські вчені запропонували 30-ти людям з надмірною вагою додати до свого дієтичного раціону ці гриби (в капсулах). За результатами експерименту з’ясувалося, що за 2 місяці пацієнтам вдалося скинути 2,5-14 кг.

Цвіль – різновид грибів, що поєднує у собі ознаки рослин і тварин. Гриби дихають, як рослини, всмоктуючи поживні речовини всією поверхнею, але при цьому не можуть поглинати сонячну енергію і вуглекислоту. Подібно до тварин, вони споживають органічні речовини у готовому вигляді. Саме з цвілі у середині 20 століття отримали перший антибіотик – пеніцилін, використання якого в медицині врятувало життя мільйонів людей в усьому світі.

Крім вітамінів і мінералів, гриби містять два важливих антиоксиданти: селен і ерготионеїн, які уповільнюють процес старіння організму і допомагають боротися з багатьма хронічними захворюваннями.

Білий гриб багатий вітамінами групи В, а також A і D. У його складі міститься рибофлавін – речовина, що сприяє зміцненню волосся, шкіри та нігтів і корисна для щитовидної залози. Він також допомагає у боротьбі з туберкульозом, стенокардією, виразковою хворобою та рекомендується для профілактики ракових захворювань.

Лисички довго зберігаються і майже не черствіють. Завдяки їх корисним властивостям ви можете підвищити свій імунітет у короткі терміни, поліпшити зір і усунути запалення очей, а також зменшити сухість шкіри та слизової.

грибы

Опеньки позитивно впливають на травлення, очищаючи кишечник від шкідливих речовин. Додайте їх у свій раціон, щоб поліпшити кровообіг і значно зменшити ризик виникнення целюліту.

Портобелло, шиїтаке та енокі багаті не крохмальним полісахаридом і хітином. Ці компоненти знижують рівень холестерину в крові і захищають від хвороби серця.

Деякі гриби можна їсти сирими (наприклад, шампіньйони), з них також можна зварити суп або кашу, додати в овочеве рагу. Але якщо у вас є захворювання шлунково-кишкового тракту або алергія на цей продукт, то вживання грибів протипоказане.

Гриби на 90% складаються з води, що дозволяє готувати їх у власному соку.

Однак, слід пам’ятати, що всі гриби, як губка, з навколишнього середовища вбирають речовини, які не завжди безпечні. У результаті гонитва за цілющою силою представників грибного царства може обернутися трагедією. Щоб цього не сталося, потрібно дотримуватись простих правил.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

МОЗ нагадує прості правила, які допоможуть уникнути отруєння грибами та зберегти здоров’я:

  1. Не купуйте гриби на стихійних ринках. Рекомендується вживати лише гриби вирощені штучно.
  2. Уникайте молодих і старих грибів. Їх легко переплутати з отруйними. Збирайте лише ті гриби, які добре знаєте, уважно оглядайте їх. Якщо сумніваєтеся – не ризикуйте.
  3. Не збирайте гриби поблизу забруднених місць: Не збирайте гриби біля трас, підприємств, забруднених територій, оскільки вони можуть накопичувати отруйні речовини, зокрема важкі метали.
  4. Зважайте на погодні умови: В посушливу погоду гриби пересихають і збільшують концентрацію токсинів. Ніколи не вживайте сирі гриби.
  5. Готуйте гриби відразу. Обробляйте гриби протягом першої доби після збору. Варіть їх не менше трьох разів по 30 хвилин у свіжій підсоленій воді.
  6. Зберігайте гриби правильно. Страви з грибами зберігайте в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
  7. Уникайте вживання грибів якщо ви у групі ризику. Жінкам під час вагітності та грудного вигодовування, дітям до 12 років і літнім людям гриби не рекомендовано вживати.
  8. Реагуйте на ознаки отруєння. Симптоми можуть проявитися як через 30 хвилин, так і через декілька днів після споживання. Основними ознаками отруєння є нудота, блювання, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), галюцинації та марення. Якщо у вас з’явився хоча б один із цих симптомів, негайно викликайте лікаря.
  9. Зберігайте залишки грибів. Це допоможе точно визначити причину отруєння та призначити лікування.
  10. Не займайтеся самолікуванням. Це може загрожувати вашому життю.
Джерело: МОЗ

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-10 18:04:46