Україна і світ

Німецькі компанії надавали Росії обладнання для боєприпасів до кінця 2023 року – ЗМІ

Фото: Getty Images

Німецькі промислові товари продовжують надходити до Росії, попри усі санкції. Так, у 2023 році в країну-агресора надійшло понад 300 вантажів, які могли використовувати для виробництва частин транспортних засобів або навіть боєприпасів.

Про це стало відомо з розслідування німецької телекомпанії SWR, яка отримала російські митні документи.

Компанії Німеччини продовжують працювати з Росією

Згідно з даними, до кінця грудня минулого року з Німеччини до Росії було здійснено понад 300 постачань. Основним товаром були великі промислові верстати, зокрема машини з числовим програмним керуванням (ЧПК).

Такі верстати здатні автоматично обробляти метал, що дозволяє використовувати їх у різних галузях, зокрема у виробництві деталей для військової техніки.

Раніше радниця Ради економічної безпеки України Олена Юрченко повідомляла, що 80% таких верстатів у Росії використовуються саме для військових цілей. Тоді як Німеччина є лідером у виробництві таких машин, і її частка на російському ринку сягає до 30%.

Де використовують німецьке обладнання

Журналісти з’ясували, що німецьке обладнання для виготовлення двигунів, деталей для ракет і літаків використовують російські компанії, такі як Камаз, НІР, Парсек та Промислові рішення.

Всі ці компанії отримували необхідне обладнання, попри міжнародні санкції. Є навіть ймовірність, що поставки такого обладнання тривають і у 2024 році.

Ба більше, журналісти змогли ідентифікувати понад 30 німецьких виробників машин, які були імпортовані до Росії минулого року. Більшість з них знаходяться у центрі машинобудування Німеччини – Баден-Вюртемберг. У цей список потрапили:

  • Walter Maschinenbau;
  • Vollmer;
  • Fein GmbH;
  • Heller.

Цікаво, що значна частина поставок проходить через Туреччину, де деякі посередники мають тісні зв’язки з Росією або були засновані російськими підприємцями.

При цьому виробники заперечують свою причетність та звинувачують посередників, які порушують санкції без їхнього відома.

Водночас експерти вважають, що припинити незаконний експорт можна лише завдяки посилення обмежень та контролю над їхнім дотриманням.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У виданні зазначили, що компанії дійсно можуть не знати, куди потрапляє їхня продукція. Однак вони мають можливість швидко це перевірити та вжити відповідних заходів.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-10 18:45:10