Україна і світ

Норвегія передасть оборонні технології Україні та профінансує виробництво снарядів

Фото: Getty Images

Норвезький уряд передасть свої оборонні технології Україні. Йдеться про артбоєприпаси калібру 155 мм. Також Норвегія виділить кошти, щоб профінансувати виробництво в Україні.

Про це повідомили у пресслужбі норвезького уряду, у пʼятницю 23 серпня. 

Норвегія профінансує виробництво снарядів в Україні: що відомо

– Україна має велику потребу в артилерійських боєприпасах, щоб протистояти російській агресії. Наш уряд зробив кілька кроків для збільшення виробництва артбоєприпасів у Норвегії. Водночас ми визнаємо важливість зміцнення спроможності українців виробляти сучасні боєприпаси в Україні, — заявив прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре.

Норвезька збройна компанія Nammo уклала угоду, яка сприяє налагодженню ліцензійного виробництва 155-мм артилерійських снарядів в Україні українською оборонною компанією.

Зараз дивляться

Згідно з планом, виробництво найсучасніших снарядів можна збільшити в 10 разів, а інших снарядів і ракетних двигунів — удвічі. Також збільшать виробництво танкових боєприпасів калібру 120 мм.

– Ми дозволяємо Nammo значно збільшити свої виробничі потужності, щоб допомогти задовольнити потреби Норвегії, країн НАТО та України, — сказав міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам.

Він говорив також, що Норвегія вже допомагала Україні, надаючи боєприпаси зі своїх запасів і безпосередньо з промисловості, а тепер ЗСУ швидше отримуватимуть снаряди, бо Осло поділиться власними технологіями.

Уряд виділив кошти, щоб дозволити Nammo передати технології та досвід українському партнеру. Фінансування пройде в межах програми Нансен.

Допомога від Норвегії

У липні Норвегія оголосила про виділення одного мільярду крон (близько $93 млн) на підтримку протиповітряної оборони України.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Повідомлялося, що 1 мільярд крон піде на ініціативу Німеччини “Негайні дії щодо протиповітряної оборони”, започатковану цього року після того, як Берлін звернувся до ЄС, НАТО та інших країн із проханням допомогти посилити протиповітряну оборону України якнайшвидше.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-23 21:04:51