Україна і світ

Назавжди змінити колір очей: американський хірург про плюси і мінуси кератопігментації


Американський хірург-офтальмолог Олександр Мовшович виконує унікальні хірургічні процедури, які допомагають швидко і назавжди змінити колір очей.

Що таке кератопігментація

Така операція називається кератопігментацією і вимагає унікальних інструментів, високого професіоналізму і деякого авантюризму, оскільки косметична хірургія на очах не отримала однозначної підтримки фахівців. Більше того, експерти попереджають, що є високий ступінь ризику.

Варто зазначити, що застосування косметичної хірургії для зміни кольору очей назавжди – явище, яке з’явилося і почало набирати обертів, зокрема, у США, лише кілька років тому.

Зараз дивляться

Хоча до цього Управління з контролю за продуктами й ліками США схвалила імплантацію райдужної оболонки для людей, у яких відсутня частина або вся райдужка. Тобто, за медичними показниками.

Але жодна процедура не схвалена для косметичних цілей.

У січні Американська академія офтальмології опублікувала попередження про ризики втрати зору та ускладнень, пов’язаних з так званою кератопігментацією.

Вартість і ризики операції

При кератопігментації хірург використовує голку або лазер, щоб звільнити простір у рогівці, а потім вводить пігмент, щоб приховати оригінальний колір райдужної оболонки.

Колір можна змінити, якщо пацієнт вирішить, що йому потрібен інший відтінок.

Лікар Олександр Мовшович сам розробив хірургічний інструмент, який створює крихітний канал у рогівці для цієї ін’єкції.

Процес схожий на татуювання для очей, але процедура, на відміну від тату, потребує лише одного чи двох крихітних отворів.

Мовшович використовує медичний матеріал для пігменту, який розробляє для кожного пацієнта на основі детальних розмов з ними.

Уся операція може коштувати близько $12 тис., і, оскільки це косметичний процес, він не покривається страховкою.

Будь-яка операція несе ризик інфікування, але ця конкретна процедура може призвести до пошкодження рогівки та втрати зору, запевняють в Американській академії офтальмології.

– Коли ми будь-що робимо з очима, маємо бути дуже обережними, люди мусять знати всю інформацію,— сказала Ешлі Бріссетт, помічниця професора офтальмології в New York Presbyterian Hospital.

Проте, Мовшович запевняє, що він так само обережний з кератопігментацією, як і з будь-якою іншою операцією, і особливо дбає про зменшення ймовірності інфікування.

Жоден із його пацієнтів не повідомив про серйозні проблеми, пов’язані з процедурою.

Чому люди хочуть змінити колір очей

За словами Мовшовича, розмови з клієнтами дозволили зрозуміти, що спонукає людей зі здоровими очима погоджуватися на операцію.

Дехто каже йому, що відчуває, що народився з неправильним кольором і хоче бути схожим на себе.

Невелика частина – приблизно від 5% до 10% – вважає, що люди з зеленими або блакитними очима успішніші в бізнесі, креативніші чи навіть щасливіші.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Деякі просто хочуть виділитися з-поміж інших. Як, приміром, азійський юнак, який змінив колір очей, типовий для його земляків, на сіро-блакитний. І почувається цілком щасливим.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-23 16:32:38