Україна і світ

Країни НАТО можуть просити захисту за 5 статтею через гібридні дії РФ – посадовець блоку

Через гібридні операції та кібератаки РФ одна із країн НАТО може попросити захисту за 5 статтею Північноатлантичного договору.

Про це заявив у Вашингтоні високопосадовець НАТО, відповідаючи на питання, якою може бути реакція військового блоку на гібридні операції Росії та спроби дестабілізації у Європі.

– У кінцевому підсумку все залежить від того, які дії продовжуватиме вчиняти Росія. Для нас це дуже зрозуміло, ми знаємо, що у сфері кібернетики, речі можуть перейти за межі п’ятої статті, так само і гібридні диверсійні операції, – сказав посадовець.

Представник Північно-Атлантичного Союзу додав, що, зрештою, захисту від союзників по НАТО може попросити країна, яка зазнає подібних атак. Він зазначив, що наразі жодна з них цього не робила.

Зараз дивляться

Саміт НАТО у Вашингтоні

Тим часом генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час зустрічі із представниками оборонного комплексу зауважив, що під час саміту у Вашингтоні цього тижня будуть оголошені рішення щодо подальшого зміцнення партнерства по всьому світу для досягнення головної мети військового блоку — запобігти війні, зберегти мир, забезпечуючи надійне стримування.

– Доки у нас є надійне стримування, не буде жодного збройного нападу на жодного союзника по НАТО, – додав генсек НАТО.

За його словами, НАТО є найуспішнішим військовим блоком в історії, тому що його члени змогли об’єднатися, щоб боронитися та захищати один одного, а також завдяки спроможності союзників пристосовуватися до нових ситуацій.

Джерело: Голос Америки

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-10 15:13:07