Україна і світ

У Міноборони розповіли, як планують посилити систему психологічної допомогу в ЗСУ

Фото: Дмитро Юрченко / АрміяInform

Міністерство оборони України працює над посиленням роботи професійних психологів у Збройних Силах України.

Про це розповіла директор Департаменту охорони здоров’я Міноборони Оксана Сухорукова під час виступу на Першому щорічному Міжнародному конгресі з військової медицини та ментального здоров’я під назвою «Воїн: життя, здоров’я, боєздатність».

«Дуже важливо на сьогоднішній день підтримати наших військовослужбовців, підготувати їх до армії і супроводжувати їх протягом всього терміну служби. Вхід в Збройні Сили – це професійний психологічний відбір. І він має відбуватись на етапі рекрутингу, ТЦК, навчальних центрів», – сказала Оксана Сухорукова.

Вона зазначила, що перед Міноборони стоїть завдання зробити цю систему сильнішою, наповнити її професійними психологами і для цього необхідно готувати відповідні кадри.

«Ми говоримо про підготовку наших військовослужбовців, про постійний супровід протягом всього терміну служби. Туди входить моніторинг їхнього стану, клімат в колективі, кризові інтервенції і контроль бойового стресу», – пояснила Оксана Сухорукова.

За її словами, перший етап психологічної допомоги – це самодопомога або допомога рівний-рівному.

На другому етапі вже йдеться про кризові інтервенції, де проводиться контроль бойового стресу.

Третій етап психологічної допомоги військовослужбовцям – це психологічні пункти розвантаження на безпечній відстані від літії бойового зіткнення. І четвертий етап – це довготривала психологічна допомога.

«На кожному з цих етапів може відбуватися тріаж (визначення пріоритетів, – Ред.), коли військовослужбовця треба направити до медиків. Якщо треба, люди мають бути навчені, мають розпізнати ці перші ознаки, щоб направити їх далі по медичній ланці», – додала Оксана Сухорукова.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Як повідомляла АрміяInform, Міністр оборони Рустем Умєров під час виступу на Першому щорічному Міжнародному конгресі з військової медицини та ментального здоров’я під назвою «Воїн: життя, здоров’я, боєздатність» сказав, що Міноборони досягло значних успіхів за низкою напрямків медичного забезпечення у Збройних Силах.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2024-07-27 19:19:06