Україна і світ

Наскільки ефективна українська далекобійна зброя – відповідь експерта

Фото: Генштаб ЗСУ

Україна завдає ударів по нафтопереробних заводах, складах з нафтопродуктами та місцях зберігання на території Росії. Проте потрібно робити комбіновані атаки, щоб результати ураження були значно ефективнішими.

Про це заявив заступник директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Михайло Самусь, коментуючи питання ефективності української далекобійної зброї.

Яка ефективність української далекобійної зброї

– Ми бачимо, яка це шкода. Тобто ми б’ємо по НПЗ, складам з нафтопродуктами, місцях зберігання. Ми можемо бити по аеродромах насправді, якщо ми говоримо про дрони. Дрони досить ефективні, але у них є один недолік. У них немає тієї потужності щодо знищення цих об’єктів, які має балістична чи навіть крилата ракета. Можна говорити, що в нас є інструменти, які можуть впливати на певні об’єкти, – заявив він.

Проте Росія використовує для комплексних ударів по Україні балістичні, аеробалістичні, гіперзвукові, крилаті ракети морського та повітряного базування, а також кілька видів дронів.

Зараз дивляться

На його думку, Україна теж має так робити, тоді це було б значно ефективніше. Михайло Самусь зазначив, що територія Росії величезна, тому її неможливо фізично повністю захистити системами ППО.

– Росія в основному сконцентрована на захисті Москви, Санкт-Петербурга, фронту, ще деяких точкових важливих об’єктів. Але практика показує, що коли Україна розносить удари та б’є несподівано по одному флангу, по іншому, переносячи зусилля, то Росія не встигає перенести, – пояснив експерт.

За його словами, наприклад, тимчасово окупований Крим є важливим об’єктом для захисту з погляду ППО.

– Так само Україна здійснює перенесення акцентів, б’є по Криму, що призводить до переведення систем ППО. Ці системи ППО тут знищуються, потім знову йдуть удари, вони переносять ще системи ППО. А потім ми б’ємо по Ростовській області, звідки ці системи були переведені. Так ми досягаємо ефекту, тому що оголяються цілі території, – стверджує Михайло Самусь.

Україні потрібно завдавати комплексних ударів по РФ

Проте Україні потрібно завдавати комплексних ударів по російських військових об’єктах. Зокрема, крилатими та балістичними ракетами, а також кількома видами дронів – тоді це було б ефективно.

– Насправді пару ударів балістичними ракетами по аеродромам базування тактичної авіації – на цьому би закінчилася фривольна поведінка російської авіації. Це впливало б не тільки на запуск, коли ми говоримо про тактичну авіацію. Окрім того, що це МіГ-31, який піднімається для запуску Кинджалів, то це ще Су-34, які працюють КАБами по фронту, українським цивільним об’єктам, знищують, наприклад, Сумський державний університет та інше, – зазначив він.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Михайло Самусь зазначив, що, з військового погляду, немає абсолютно жодної логіки, чому США та інші партнери не дають дозволу Україні на завдання далекобійних ударів на території Росії.

– Чому би нам не відкинути ці Су-34, тобто завдати кілька несподіваних ударів і знищити десяток цих літаків? Уже ситуація була б інша. І на фронті полегшало б. Я не кажу вже там про Суми, Харків та інші, – наголосив експерт.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-07 23:32:27