Україна і світ

Можна провести будь-який дослід: генетики створили віртуальну лабораторію CREME


Вчені розробили віртуальну лабораторію CREME, що використовує штучний інтелект для моделювання зниження активності генів.

Інноваційна платформа дозволяє генетикам проводити тисячі віртуальних експериментів одним натисканням кнопки. Результати цієї роботи були опубліковані у журналі Nature Genetics.

Віртуальна лабораторія

CREME заснована на методі CRISPRi (CRISPR interference), тобто генетики можуть зменшити активність певних генів у клітинах, без необхідності їх видалення.

Науковці протестували CREME на іншому інструменті аналізу генома, який використовує алгоритми машинного навчання для прогнозування експресії генів.

Результати дослідження показали, що CREME допомогла виявити генетичні правила, які штучний інтелект опанував протягом аналізування інформації.

Це відкриття може стати у нагоді фармацевтичним компаніям і дослідницьким установам, адже розуміння механізмів регуляції генів дозволить точніше налаштовувати рівні їх експресії, що є критично важливим для розробки нових ліків.

З подальшим вдосконаленням CREME віртуальна лабораторія здатна значно спростити процес дослідження генетичних мутацій, cкоротивши витрати часу та ресурсів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: PHYS

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-16 18:37:44