Україна і світ

Список цілей для ураження в РФ: Самусь пояснив, навіщо він потрібен

Фото: Getty Images

Україна хоче представити американським партнерам список цілей для ураження у Росії, щоб розпочати дискусію та отримати дозвіл на удари по території країни-агресора.

Про це заявив заступник директора українського Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Михайло Самусь.

Навіщо потрібен список цілей для ударів у РФ

– Партнер каже: я не можу тобі дати цю зброю або не можу дозволити бити цією зброєю по території Росії, бо може бути ескалація. Запитання йде: ескалація через що? Які об’єкти можуть призвести до ескалації?

Кажуть: ви розумієте, якісь об’єкти, Путін подумає, що якщо ми вдаримо по якомусь об’єкту, то це буде ескалація. Тоді Україна бере список і каже: покажи мені, які цілі можуть бути такими, що призведуть до ескалації. От для цього це робиться, – пояснив він.

За словами Михайла Самуся, серед таких цілей є військові аеродроми на території Росії, з яких атакують мирні міста України.

Зараз дивляться

– Військові аеродроми – це ескалація чи не ескалація? Вибачте, як можна дозволити створити задзеркалля, коли вони базують свою тактичну авіацію в безпосередній близькості, наприклад, у 150-200 км від лінії фронту, куди ми не можемо добивати? Дронами можемо, але ними все-таки аеродром важче вразити, ніж ATACMS з касетним боєприпасом. Пару ракет і на цей аеродром більше ніхто ніколи не сяде, тому що там небезпечно, – наголосив він.

На його думку, варто послухати, яку відповідь дадуть у Вашингтоні. Йдеться про те, що Україна хоче почати дискусію, тому надає список, щоб отримати дозвіл на удари по Росії.

– Список великий – це військові частини, склади з боєприпасами, аеродроми, засоби розвідки, ППО, логістичні центри та інше. Нехай викреслять цілі, які, на їхню думку, можуть призвести до ескалації. Але я відкрию секрет: немає там таких цілей. Там всі цілі військові, – наголосив Михайло Самусь.

Чи готові США реагувати та яка стратегія щодо України

На його думку, адміністрація президента Джо Байдена і штаб кандидатки Камали Гарріс боїться взагалі будь-якого підняття теми російсько-української війни.

– Вони не готові відреагувати. Проблема в тому, що в адміністрації Байдена немає стратегії щодо України. От яка стратегія щодо України? Просто допомагати? На зовнішній арені у них немає цілей. Якщо ми спитаємо: яка ціль США зараз щодо Китаю, Європейського Союзу, Близького Сходу, України та Росії? Ми не знайдемо відповіді, – вважає він.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

На його думку, внаслідок цього Монголія, наприклад, може не заарештовувати воєнного злочинця – російського диктатора Володимира Путіна, який нещодавно завітав туди з офіційним візитом.

– Чому? Вони знають, що є Пекін та Москва, які мають конкретні інтереси, стратегії та інструменти. І є Вашингтон, який просто може сказати: ми занепокоєні. Я впевнений, що монгольські керівники могли б заарештувати Путіна, якби отримали сигнал з Вашингтону: якщо ви цього не зробите – вам буде те, а якщо ви це зробите – вам буде те. Але цього не було, – наголосив Михайло Самусь.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-07 22:14:38