Україна і світ

Гусениця на яблуні: чим обробити і як позбутися

Яблука містять велику кількість вітамінів і корисних речовин. Зокрема, в одному невеличкому фрукті 25 г вуглеводів, 4 г клітковини, 14% добової норми вітаміну С, 6% добової норми калію, 5% вітаміну К, 2-4% марганцю, міді, а також вітамінів A, E, B1, B2 та B6. Тож вони добре насичують та позбавлять відчуття голоду. Однак часто зібрати гарний врожай заважають шкідники. Чим обробити яблуні від гусениці та про причини їхньої появи на дереві – у матеріалі Фактів ICTV розповів наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Гусениця на яблуні: причини появи та ознаки

Головним чинником, який провокує появу гусениць на яблуні, є погода.

– Сприятливими умовами для розвитку гусениць є тепла й волога погода, – розповідає Олексій Колесник.

До того ж, розсадником шкідників яблуні можуть бути бур’яни.

Зараз дивляться

Варто зазначити, що яблуню атакують різні види гусениць – чорні, сірі, зелені, жовті, білі, плодожерки тощо. Ознаками їх появи є передусім павутина з личинками.

Також через ураження гусенями починають деформуватися листочки яблуні – можна побачити обгризені зелені частини з недоїденими жилками.

Крім того, ознаками гусениці на яблуні є личинки під корою. Ну й, звісно, сам фрукт стає червивим.

Внаслідок ураження яблуні гусеницями збільшується загроза пошкодження культури бактеріальними мікроорганізмами та грибками. Таке дерево швидко засихає і гине. Тож, побачили якусь із перелічених вище ознак – дійте негайно, щоб урятувати сад від нашестя гусениць та зберегти майбутній врожай.

Гусениця на яблуні: чим обробити

Є безліч способів приборкати шкідника у саду, зокрема механічний. Однак він потребує багато часу та зусиль та доцільний лише за невеликої популяції гусениць.

– Існує багато способів боротьби із гусеницями. Найпростіший – це збирання вручну. Також є різні види пасток, які можна використовувати для лову гусениць, наприклад, можна зробити кільце з липкої стрічки навколо стовбура дерева або встановити феромонні пастки, – говорить наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Однак це часто не діє, особливо, коли яблуневий сад потерпає від великої кількості гусениць. Тоді потрібно здійснити обробки, про які й розповімо далі.

– Задля профілактики використовуйте біологічні препарати чи народні засоби. Наприклад, препарат Актоверм. Він є безпечним для довкілля, тварин і людей, та буде ефективним за невеликої популяції шкідників, – говорить Олексій Колесник.

Є біологічні препарати, наприклад, сольовий розчин від гусениць. Він містить бактерії або віруси, специфічні для гусениць, тож здатен допомогти контролювати їхню популяцію.

Доцільно скористатися одним із таких біопрепаратів, як Імексаб™ або Бацитоксин.

З народних засобів у боротьбі з гусеницями на яблунях застосовують такі народні засоби, як-от: настої чистотілу, часнику з перцем або чорнобривців чи полині.

– З народних засобів можна застосовувати настої чистотілу, часнику або чорнобривців, – додає експерт.

  • Перець і часник

Зробіть настій із меленого перцю, часнику та води, а потім розпиліть його на рослини. Гострі запахи можуть відлякати гусениць і захистити рослини.

Фото: Unsplash

  • Настій чистотілу

Настій – склянку чистотілу замочують у відрі води. Всю цю суміш потрібно залишити на кілька днів. Далі розчин проціджують, а потім в нього додають мило, приблизно дві столові ложки. Все – засіб від гусениць на яблунях готовий.

  • Настій полині

Потрібно подрібнити свіжий полин і залити водою у пропорції 10 л води на пів відра трави. Після цього слід настоювати отриману суміш протягом 12 годин, а далі поставити на вогонь на пів години. Фінальним кроком є розведення настою водою у співвідношенні 1: 1. Перед застосуванням рекомендується додати мило.

На яблуні гусениці: чим обробити з хімії

За значному розвитку шкідливих гусениць, варто вдатися до застосування хімічних препаратів, таких, як Проклейм.

Гусениця на яблуні: коли проводити обробки

Якщо ви побачили навесні павутинні гнізда, їх необхідно зрізати і знищити вогнем, не дозволяючи розповзатися. Під час розпускання бруньок обробіть дерева 7% розчином Карбофосу або 3% розчинами Хлорофосу чи Нітрафену.

Коли яблука розміром із волоський горіх, потрібно обприскувати дерева проти гусениць яблуневої плодожерки.

Починаючи із другої половини липня і до збирання плодів застосовують біологічні препарати Споромакс™ В та Споромакс™ Т для профілактики та боротьби із хворобами листя та плодів. Крім того, стежать за появою шкідників – плодожерки, кліщів, листокрутки.

Краще для боротьби зі шкідниками на цьому етапі взяти біологічні препарати Імексаб™, Бацитоксин, Bover IM. Важливо, що ці препарати не накопичуються у плодах.

Гусениці на яблуні: як доглядати, щоби не з’являлися

А щоб не довелося боротися зі шкідниками, потрібно час від часу оглядати яблуні. Це допоможе виявити комах та їхні личинки на ранній стадії розвитку, а значить, почати обробки ще до того, як популяція гусениць стане занадто великою.

Крім того, навесні знищуйте всі знайдені на дереві яйцекладки і павутинні гнізда. Також варто побілити стовбури вапняним розчином.

Увесь сезон зривайте і спалюйте все скорочення у трубочку листя та періодично обробляйте ґрунт під яблунями ендобактеріном. Не лінуйтеся обприскувати плодові дерева народними засобами проти гусениць.

Фото: Depositphotos

– Регулярно проводьте санітарні обрізки ваших дерев, прибирайте органічне сміття навколо, скошуйте бур’ян та проводьте профілактичні обробки. Усе це зменшить ймовірність масового розмноження шкідливих комах, – говорить наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Розвісьте в саду кілька годівниць для птахів, що поїдають гусениць. Якщо виконувати весь комплекс зазначених вище заходів, то гусениці на ваших яблунях не з’являться, а це означає, що ви свого часу зберете гарний врожай яблук.

До речі, раніше Факти ICTV писали, як правильно обрізати яблуні, а саме про час і інструменти, та давали покрокову інструкцію з проведення маніпуляції.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-27 18:22:05