Україна і світ

Це означає тільки хороше: чого очікувати Україні на виборах у США

Українці запитували мене, що означає для їхньої країни рішення президента Джо Байдена зняти свою кандидатуру і те, що віцепрезидентка Камала Гарріс тепер є ймовірною кандидаткою від Демократичної партії.

Я думаю, що це означає тільки хороше.

Що це означає для України

Тепер в адміністрації Байдена більше часу для України. До минулої неділі у Джо Байдена було дві роботи: президент і кандидат у президенти. Тепер у нього тільки одна робота: бути президентом.

Це означає більше часу для політики, включно із зовнішньою політикою. Людям у його команді, які працюють над Україною, буде легше привернути його увагу.

Крім того, президент Байден тепер думатиме про свою спадщину. Він знає, що будь-які політичні рішення, які він хоче прив’язати до свого імені, мають бути сформульовані та реалізовані протягом наступних шести місяців.

Хоча неможливо бути впевненим, але я припустив би, що Україна, ймовірно, відіграватиме таку саму центральну роль у президентстві Гарріс, як і в президентстві Байдена.

Фото: Getty Images

З низки питань зовнішньої політики, включно з Україною, адміністрація Байдена почала з традиційних припущень, які застаріли, а потім швидко надолужила згаяне. Я не думаю, що це буде у випадку з Гарріс, частково тому, що адміністрація Байдена надолужила згаяне.

Команда віцепрезидента із зовнішньої політики цілком може бути більш рішучою щодо України, ніж команда Байдена.

Віце-президент Гарріс визнала за необхідне вирушити до Женеви на український мирний саміт, коли стало зрозуміло, що президент Байден не приїде. Справедливості заради, ми повинні пам’ятати, що президент Байден сам відвідав Київ.


Що буде в разі перемоги Трампа на виборах

Однак усе це набагато менш важливо, ніж головна проблема – перемога над Дональдом Трампом.

У Гарріс більше шансів зробити це, ніж у Джо Байдена. Якщо ви користуєтеся українськими соціальними мережами, то маєте справу з російськими ботами, які кажуть, що Гарріс непопулярна в Америці та не може перемогти.

У Сполучених Штатах Америки російські боти поширюють расизм і жінконенависництво. Російська демобілізація служить тій самій меті: придушити будь-яку надію на щось хороше в обох країнах.

Ось основні факти. Лише через кілька днів після початку своєї кампанії Гарріс зрівнялася за рейтингами з Трампом, тоді як Байден відстав на кілька пунктів. Її кампанія була енергійною та ефективною.

Вона мобілізувала кілька виборчих округів, які в іншому разі могли б бути байдужими. Трамп явно боїться її (як і російські пропагандисти, які підтримують Трампа).

Тепер я розумію, що є республіканці, які стверджують, що у Трампа була б хороша політика щодо України, включно з людьми, чиї погляди на зовнішню політику я поважаю. За всієї поваги, я вважаю, що це прийняття бажаного за дійсне.

У деяких випадках українці також приймають бажане за дійсне, плутаючи продуману пропозицію республіканця з власними поглядами Трампа або ймовірними майбутніми діями.

Тому дозвольте мені за хвилину пояснити, чому я вважаю, що друга адміністрація Трампа буде катастрофою для обох країн.

В українських термінах Трамп – це фігура Януковича, наслідувач олігарха, підтримуваний реальними олігархами та Кремлем. На відміну від Януковича, він особисто харизматичний і політично талановитий.

Суть програми Трампа – трансформація американського політичного порядку. Незалежно від того, вдасться це чи ні, спроба зміни режиму на невизначений термін прибере США з міжнародної сцени.

Якщо в нас узагалі є зовнішня політика за адміністрації Трампа, то це означатиме, що Росія і Китай робитимуть те, що вони хочуть.


Роль американців українського походження

Розмірковуючи про те, яке значення мають США для України, варто також врахувати, яке значення матимуть українці (американці українського походження) на цих виборах.

З огляду на дивну американську виборчу систему, деякі штати значать більше, ніж інші.

Американці українського походження становлять 1% населення Пенсильванії та 0,5% населення Мічигану.

Якщо Трамп переможе в цих двох штатах, то він переможе на загальних виборах. Якщо Гарріс переможе в цих двох штатах, то вона переможе на загальних виборах.

Фото: Getty Images

У Мічигані кількість українських американців перевищує відрив Трампа в цьому штаті у 2016 році.

У Пенсільванії кількість американців українського походження перевищує відрив Трампа в цьому штаті 2016 року, а також перевищує відрив Байдена у 2020 році.

Іншими словами, голоси американців українського походження можуть вирішити, чи продовжить існувати Україна.

Джерело: Тімоті Снайдер


Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-27 23:58:04