Україна і світ

Експерти пояснили, що здорова вага не є гарантією відсутності проблем із холестерином


Експерти популярної онлайн-платформи доказової медицини Бережи себе пояснили, чому здорова вага далеко не завжди є гарантією відсутності проблем із поганим холестерином і що насправді впливає на накопичення небезпечної органічної сполуки.

Причини та наслідки

– Часто в нашому уявленні підвищений поганий холестерин пов’язаний із надмірною вагою. І справді трапляється, що люди, які мають надлишкову вагу або ожиріння, мають і рівень холестерину понад норму, – пишуть фахівці.

Однак, за їхніми словами, це не можна сприймати як причину і наслідок. Бувають ситуації, коли людина з нормальною вагою має підвищений холестерин і навпаки – холестерин у нормі у людини, яка має ожиріння.

Фактори ризику

За слова експертів, на рівень поганого холестерину (ліпопротеїнів низької щільності) впливає цілий комплекс чинників: від харчування та фізичної активності до якості сну та генетичної схильності.

Зараз дивляться

Наприклад, існує такий стан, як спадкова гіперхолестеринемія, коли рівень холестерину підвищений через несправну роботу певних генів. Цікаво, що близько 90% людей, які мають цей стан, не знають про це.

На цей показник також може впливати споживання алкоголю, паління, вживання деяких препаратів, проблеми з роботою щитоподібної залози та багато інших чинників.

Аналіз на холестерин

Саме тому важливо орієнтуватися не на вагу чи щось іще, а на результати щорічного профілактичного обстеження. Аналіз на холестерин входить до базового чек-апу, отримати направлення на який можна у свого сімейного лікаря або лікарки.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Бережи себе

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-08 09:03:00