Україна і світ

Для 50% європейців війна в Україні є найбільшим викликом

Майже дві третини громадян ЄС стурбовані безпекою ЄС у найближчі п’ять років.

Це випливає з результатів соціологічного дослідження Євробарометра, проведеного Євросоюзом, публікація якого відбулася 27 липня.

Війна в Україні та безпека ЄС

– Війна в Україні посідає перше місце в списку викликів, з якими стикається ЄС, її згадали 50% респондентів. Нелегальна міграція та екологічні проблеми і зміна клімату посідають друге і третє місця, відповідно, 41% і 35%, – випливає з даних дослідження.

У всіх державах-членах, окрім трьох, війна в Україні є найбільш згадуваним викликом, з яким нині стикається ЄС. Її обрали понад 50% респондентів у 20 державах-членах держав-членів. Частка респондентів, які вказують на війну в Україні як на один з основних викликів, що стоять перед ЄС, варіюється від 28% на Кіпрі та 74% у Литві.

Зараз дивляться

У двох державах-членах респонденти найчастіше обирали нелегальну міграцію як одну з основних проблем, що стоять перед ЄС; це стосується Кіпру (64%) та Австрії (48%).

У Чехії (54%) і Словенії (52%) рівні частки обирають нелегальну міграцію і війну в Україні. Нелегальну міграцію також згадує незначна більшість респондентів на Мальті (52%), у Хорватії (51%) та Польщі (51%) – хоча в цих країнах ця проблема не стоїть на першому місці.

У Фінляндії, навпаки, тільки 23% респондентів обирають нелегальну міграцію як одну з головних проблем ЄС.

При цьому понад шість із десяти респондентів (64%) стурбовані безпекою ЄС у найближчі п’ять років (17% “дуже стурбовані” і 47% “певною мірою стурбовані”).

З іншого боку, приблизно кожен третій респондент вказує, що не занепокоєний безпекою ЄС у найближчі п’ять років (26% “не дуже занепокоєні” і 6% “зовсім не занепокоєні”).

Пріоритети та оптимізм у ЄС щодо майбутнього

У результатах дослідження зазначено, що серед сфер, якими ЄС має займатися в пріоритетному порядку, респонденти найчастіше називають довкілля та зміну клімату (33%) і нелегальну міграцію (також 33%), потім безпеку та оборону (29%) і війну в Україні (25%).

Відповідаючи на запитання про цінності, які найкраще втілені в ЄС порівняно з іншими країнами світу, європейці однозначно вказують на повагу до основоположних прав і цінностей, а також на свободу слова та самовираження (по 53 %).

Примітно, що більша частина європейців – 58% – схильні оптимістично дивитися на майбутнє ЄС, тоді як 37% – песимістично.

55% з них кажуть, що вони дуже або дещо впевнені в силі демократії ЄС у найближчі п’ять років, тоді як 41% певною мірою або дуже невпевнені.

З іншого боку, 64% громадян ЄС схильні турбуватися про безпеку ЄС у найближчі п’ять років.

Нарешті, 51 % висловлює впевненість в ефективності економіки ЄС у найближчі п’ять років, тоді як 45 % налаштовані більш скептично.

Довідково. Опитування Євробарометр 550 проводилося з 25 червня до 2 липня 2024 року в 27 державах-членах ЄС. 25 658 громадян ЄС було опитано в режимі онлайн.


Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-27 20:14:06