Україна і світ

Коли Україна здобула незалежність: цікаві факти

Фото: Depositphotos

24 серпня 2024 року Україна святкуватиме 33-ю річницю своєї незалежності. Факти ICTV дізнавалися, коли Україна здобула незалежність та як це відбувалося.

Коли Україна стала незалежною країною

Україна здобула незалежність 24 серпня 1991 року. Саме цього дня Верховна Рада ухвалила Акт проголошення незалежності України. Це був історичний момент, який ознаменував відновлення української державності.

Цей документ юридично закріпив право українського народу на самовизначення та створення власної держави.

Зараз дивляться

Фото: ЦДАВО України

Незабаром після ухвалення Акту, 1 грудня 1991 року, відбувся Всеукраїнський референдум, на якому абсолютна більшість громадян підтримали незалежність України.

На референдум було винесено одне питання: “Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?”. Громадяни мали відповісти Так або Ні.

У голосуванні взяли участь понад 84% громадян України, що було надзвичайно високим показником.

Результати референдуму 1 грудня 1991 року

Більше 90% виборців підтримали Акт проголошення незалежності. Це було переконливою демонстрацією єдності українського народу. Референдум 1991 року продемонстрував високий рівень підтримки незалежності України. Першою з цим Україну привітала Польща.

Одночасно з референдумом відбулися перші президентські вибори, на яких перемогу здобув Леонід Кравчук, випередивши своїх найближчих конкурентів В’ячеслава Чорновола та Левка Лук’яненка.

Найцікавіше те, що Акт підтримали у всіх 24 областях України та в Автономній Республіці Крим. В Києві за підтримку Незалежності проголосувало 92% виборців, у Криму — 54%. У Донецькій, Луганській, Одеській та Харківській областях незалежність підтримали 80% виборців. А у західних областях — 95% населення. Це результати з відомості Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Проголошення незалежності означало остаточний розпад СРСР і початок нового етапу в історії України.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-23 17:58:14