Україна і світ

Чи можна їсти виноград разом з кісточками


Виноград є однією з найпоширеніших культур у світі. На сьогодні існує більше 8 тис. різних сортів, які  відрізняються за смаком, кольором, формою, розміром, а також вмістом цукру та корисних речовин.

Однак майже всі ягоди мають кісточки. Чи безпечні вони та чи можна їсти виноград разом із кісточками – на Фактах ICTV.

Чи можна їсти виноград із кісточками

Насправді виноградні кісточки є їстівними і можуть навіть приносити користь. Кісточки винограду містять поліфеноли, які мають потужні антиоксидантні властивості.

Зараз дивляться

Ці речовини допомагають боротися з вільними радикалами, що сприяє профілактиці старіння клітин.

Окрім антиоксидантів, у кісточках винограду є також вітамін Е та незамінні жирні кислоти, які сприяють здоров’ю шкіри та серцево-судинної системи.

Деякі дослідження вказують на те, що екстракт виноградних кісточок може знижувати ризик розвитку серцево-судинних захворювань і навіть певних видів раку.

Втім варто враховувати, що хоча кісточки винограду не є токсичними, для деяких людей вони можуть бути заважкі для ШКТ і здатні викликати дискомфорт у шлунку або закреп.

Крім того, через тверду оболонку кісточок є ризик механічного пошкодження зубів – тріщин або сколів зубної емалі.

Поради щодо вживання виноградних кісточок

Лікарі рекомендують вживати виноград із кісточками тим, хто не має проблем із травленням і хоче отримати додаткові антиоксидантні переваги.

Однак це варто робити обережно, прислухатися до свого організму і за появи будь-яких неприємних симптомів звертатися до лікаря.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

ДжерелоHealthLine

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-23 19:03:06