Україна і світ

Як подати уточнюючу декларацію ФОП 3 групи: покрокова інструкція

Фото: Pixabay

Уточнююча декларація – це документ, який подається фізичною особою – підприємцем (ФОП) з метою внесення змін до раніше поданої декларації. Факти ICTV дізнавалися, як подати уточнюючу декларацію ФОП 3 групи. 

Причини подання уточнюючої декларації для ФОП 3 групи 

Це може бути необхідно з різних причин: 

  • Якщо під час перевірки раніше поданої декларації виявлено неточності у зазначених сумах або інші помилки, які впливають на розрахунок податкових зобов’язань, ФОП зобов’язаний подати уточнюючу декларацію. 
  • Якщо після подання декларації відбулися зміни в обставинах, які впливають на розрахунок податку (наприклад, змінилась ставка єдиного податку, виявлено додаткові доходи або витрати), необхідно подати уточнюючу декларацію. 

Як заповнити уточнюючу декларацію 3 групі 

Щоб виправити помилку, можна скористатися двома методами: 

  1. Подати нову звітну декларацію, але це можливо, лише якщо звітний період, коли припустились помилки, ще не закінчився.  
  2. Якщо ж звітний період вже закінчився, в такому разі виправити помилку можна, подавши уточнюючу декларацію.  

Алгоритм подання уточнюючої декларації: 

  • Потрібно створити декларацію, натиснувши стан Уточнюючий документ, та обрати той період, коли потрібно вносити правки.
  • Якщо ця помилка спричинила внесення хибних даних у наступні декларації, їх також доведеться виправляти окремо. Після цього потрібно вказати правильні суми та заповнити всі необхідні колонки. 
  • Потрібно заповнити четвертий розділ, а у рядку 15 вказати суму декларації, в якій припустились помилки, тобто внести неправильну суму.  
  • У 16 рядку вказується сума з уточнюючої декларації, тобто виправлена.  
  • У 17 та 18 рядок вносяться дані залежно від того, збільшилася чи зменшилася сума єдиного податку, тобто потрібно розрахувати різницю.
  • Збільшення потрібно внести у рядок 17.  
  • Якщо ж сума єдиного податку зменшилася, то потрібно внести правки у рядок 18. 
  • У 19 рядок вносяться правки, якщо людина самостійно виявила факт заниження податкового зобов’язання, тобто якщо виникла недоплата податку.  

На час дії воєнного стану штраф платити не треба, розраховувати його також не потрібно. 

Як це працює на практиці  

До прикладу, сума єдиного податку становить 950 грн, але у попередню декларації внесли суму 50 грн податку, тобто не доплатили 900 грн. Потрібно розрахувати цю різницю та внести її в уточнюючу декларацію.

У цьому випадку ми не доплатили, тому потрібно вносити правки у рядок 17, тобто за недоплату податку. На період воєнного стану сплачувати штраф за виправлення помилок не потрібно.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Скрин з декларації: Приклад подання уточнюючої декларації ФОП 3 група

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-10 15:57:00