Україна і світ

Жалілася лише на слабкість в ногах, а це була хвороба з XVIII століття: у Канаді зареєстрували цингу


65-річна канадійка звернулася до відділення невідкладної допомоги з прогресуючою слабкістю ніг і поганою рухливістю.

Крім того, пацієнтка мала гіпертонію, гіпотиреоз та депресію.

Жила самотньо, пересувалася насилу

Те, що спочатку здавалося звичайним випадком проблем з пересуванням, незабаром проявилося у несподівану медичну таємницю – жінці була діагностовано хворобу, про яку відомо лише з історії ХVIII століття.

Мова йшла про цингу. Сучасні медики точно не стикалися з нею.

Що таке цинга

За даними Клівлендської клініки, цинга – це захворювання, яке виникає внаслідок серйозного дефіциту вітаміну С. Недостатня кількість фруктів і овочів зазвичай є основною причиною захворювання.

Якщо хворобу не лікувати, вона може призвести до серйозних проблем із зубами, включаючи кровоточивість ясен, розхитування і випадіння зубів. Іноді виникають крововиливи під шкірою.

Діагноз пацієнтці встановили не одразу – насторожили лише деякі специфічні симптоми.

Синці, набряки, кровоточивість ясен

Протягом приблизно трьох місяців жінка помічала незвичайну зміну кольору шкіри на обох стегнах. Сімейний лікар помилково діагностував пацієнтці грибкову інфекцію і призначив протигрибковий крем. Звісно, він не допоміг.

Медики звернули увагу на плями, схожі на синці, на шкірі літньої жінки, особливо в паховій ділянці та на верхній частині ніг, а також на маленькі червонувато-фіолетові плями навколо волосяних фолікулів на нижній частині ніг.

Найбільш вражаючим був вигляд її набряклих, з ознаками кровотечі, ясен.

Як потім виявилося, винуватцем такого стану жінки став спосіб її життя та харчування.

Жінка жила одна з обмеженою соціальною підтримкою, через проблеми з пересуванням покупка продуктів і приготування їжі були для неї заважкими.

Тож її раціон в основному складався з консервованих супів, тунця, білого хліба та плавленого сиру. Це обмежене меню, позбавлене свіжих продуктів, створило основу для розвитку рідкісної на сьогодні хвороби.

Медики, проаналізувавши симптоми і результати аналізів, запідозрили незвичайний патологічний дефіцит вітаміну С, також відомий під своєю багатовіковою назвою – цинга.

Цей діагноз підтвердили, коли аналіз крові не зміг навіть визначити рівень вітаміну С в організмі пацієнтки.

Цинга зустрічається частіше, ніж ми думаємо

Дефіцит вітаміну С зустрічається частіше, ніж ми могли б очікувати в наш час. У XXI столітті, за оцінками дослідників, до 5,9% населення США страждає від низького рівня вітаміну С, що піддає їх ризику захворіти на цингу.

Кілька сучасних повідомлень про випадки гіповітамінозу С з канадських центрів показує 12% поширеності симптомів дефіциту вітаміну С у пацієнтів, госпіталізованих до геріатричного відділення невідкладної допомоги.

Цей новий випадок служить яскравим нагадуванням про те, що навіть у розвинених країнах може виникнути дефіцит харчування, особливо серед уразливих груп населення.

Такі фактори, як обмежена мобільність, соціальна ізоляція та відсутність повноцінного харчування, можуть створити ідеальні умови для розвитку цинги навіть у наш час.

Як лікують цингу

Після постановки діагнозу лікування пацієнтки було простим. Протягом тижня вона отримувала високі дози вітаміну С внутрішньовенно, а потім перорально. Зрештою, симптоми почали зникати, і невдовзі її виписали до реабілітаційного закладу з планом подальшого лікування.

– Хоча цинга здається пережитком минулого, цей випадок нагадує нам, що історія може повторюватися несподіваним чином, – вважає терапевтка лікарні Маунт-Сінай Сара Енгельгарт.

Тож, після останнього випадку клініцистам у Канаді радять не відкидати підозри на цингу при оцінці пацієнтів із підвищеним ризиком дефіциту вітаміну С, включаючи дітей, тих, хто курить сигарети або має розлади вживання психоактивних речовин чи обмежувальний режим харчування.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Журнал Канадської медичної асоціації

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-10 14:24:03