Україна і світ

Цимес: що це за страва та простий рецепт приготування


Сьогодні розкажемо, що таке цимес. Яка ця страва на смак, традиції та рецепт приготування.

Цимес – це традиційна десертна страва єврейської кухні. Це солодке овочеве рагу, готують із різних інгредієнтів залежно від регіону та ситуації. Назва походить з їдишу і вживається не лише в кулінарії, а й у переносному значенні – як щось “найкраще” або “сама суть чогось”.

Попри прості інгредієнти, страва вважається делікатесом і має свої варіації в різних місцевостях. Наприклад, розрізняють морквяний, квасолевий, нутовий, сливовий та інші види цього десерту.

Основа класичного цимесу – морква, але популярними також є варіанти з іншими овочами та фруктами

Класичний цимес: рецепт

Незалежно від варіацій, цимес завжди залишається символом святкових традицій та солодкого майбутнього.

Інгредієнти:

  • морква – 500 г
  • чорнослив – 100 г
  • родзинки – 100 г
  • мед – 2 ст. л.
  • вершкове масло – 40 г
  • олія – 30 мл
  • кориця – 1 ч. л.
  • сіль – дрібка
  • вода – 180-200 мл

Як приготувати цимес покроково:

  1. Нарізаємо моркву кружальцями чи брусочками та смажимо на суміші олії та масла до м’якості.
  2. Додаємо промитий та нарізаний чорнослив та родзинки. Готуємо близько 7 хвилин.
  3. Потім додаємо у цимес мед, дрібку солі та корицю. Перемішуємо.
  4. Вливаємо воду, накриваємо кришкою і тушкуємо на середньому вогні 20 хвилин.
  5. Наприкінці приготування, за необхідності, додаємо ще трохи спецій до смаку.

Ця проста, але багатогранна страва підкорить вас своїм смаком і універсальністю приготування. Смачного!

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-03 12:01:37