Україна і світ

З Вугледаром катастрофи немає: експерт розповів, що означає втрата міста

Росіяни мають наказ від командування за будь-якої ціни вийти на адміністративні кордони Донеччини, тож вони й будуть його виконувати. Ситуація із Вугледаром є болючою, проте не катастрофічною для України.

Про це в коментарі Фактам ICTV розповів військовий експерт Петро Черник.

Відхід ЗСУ з Вугледару

За його словами, прориву росіянами фронту немає. Адже обвал фронту – це коли противник у межах доби долає відстань по ширині 3-5 км, а вглиб – 10-15 км. Наразі нічого подібного немає.

А ще десь через місяць зайдуть дощі, техніка та піхота вже не зможуть нормально просуватися.

– З Вугледаром катастрофи немає. Так, це неприємно, боляче й недобре. Для росіян все зрозуміло – у них є наказ виходити на адміністративні кордони Донеччини, і вони будуть робити це за будь-яку ціну, – наголосив Петро Черник.

За словами військового експерта, взяття Вугледару має для росіян величезне пропагандистське значення, як свого часу Бахмут. Російський диктатор Володимир Путін зациклений на повному захопленні Донеччини та Луганщини і приєднанні цих областей як “ДНР/ЛНР” до РФ. Саме тому окупанти кидають на Вугледар величезні ресурси.

– Тирани схиблені на ідеології, схиблені на тому, які цілі собі ставлять. Путін не може відступити, і він не відступить. Але як ситуація розвиватиметься далі, час покаже, – заявив Петро Черник.

Відновлення залізниці з Волновахи до Мелітополя

Раніше радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко розповів, що росіяни відновили залізничне сполучення від окупованої Волновахи до Мелітополя. Від Волновахи регулярно, переважно вночі, йдуть вантажні поїзди з Ростова-на-Дону через селище Маловодне. Це розв’язка на Маріуполь і Волноваху.

Відстань шляхами від Вугледару до Волновахи становить 40 км.

За словами Петра Черника, Збройні сили України, попри те, що росіяни зайшли у Вугледар, усе ж можуть тримати під вогневим контролем цю залізничну гілку і всю логістику ворога в тому районі.

– Нагадаю, що тактичні ракети ATACMS мають дальність ураження 300 км. Тут питання лише в кількості ракет ATACMS. Якби дали нам американці 100 штук, то ми ту залізницю стерли б у порох, – заявив Петро Черник.

Водночас він наголосив, що присутність росіян у Вугледарі так само підвищує загрози і для нашої логістики, бо ворог досі має можливості виготовляти 120-130 ракет, разом із балістикою, на місяць.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

2 жовтня в ОСУВ Хортиця повідомили, що Збройні сили України вийшли з Вугледару. Вище командування надало дозвіл на виведення українських підрозділів із Вугледару задля збереження життя наших воїнів та бойової техніки.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-03 15:17:07