Україна і світ

Пом’якшити навантаження на психіку: експерти запропонували не називати рак простати онкологією


На міжнародному симпозіумі, де брали участь фахівці різних медичних напрямків, зокрема захисники прав пацієнтів, обговорювалося, чи потрібно називати рак простати низького ступеня злоякісності онкологічним захворюванням.

– Рак простати низької злоякісності зазвичай не має серйозних симптомів і рідко призводить до метастазування. Лікарі вважають, що в початковій фазі його не слід класифікувати як рак, – йдеться в повідомленні.

Аргументи

Основний аргумент полягав у тому, що відмова знизить шкоду здоров’ю пацієнта. Фахівці також вказали, що такий діагноз часто ставлять посмертно, а сучасна діагностика фокусується на пухлинах найвищого ступеня злоякісності.

Автори наукової роботи зазначають, що має бути можливість пом’якшити психологічне навантаження на пацієнтів, не змушуючи їх турбуватися про потенційно смертельний діагноз, коли клітинні зміни передміхурової залози мають низький ризик прогресування.

У чому небезпека перейменування

Однак експерти наголосили, що рак простати низького ступеня злоякісності має розглядатися як норма через його поширеність та відносну безпеку, тому важливо проходити регулярні медичні огляди та залишатися під наглядом лікарів.

– Нехтування медичним наглядом може призвести до прогресування захворювання, якщо пацієнти не усвідомлюють серйозність свого стану через відсутність діагнозу “рак”, – зазначають експерти.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Journal of the National Cancer Institute

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-03 15:16:22