Україна і світ

Без далекобійної зброї Україна не зможе протистояти Росії – Зеленський

Фото: Офіс президента

Президент Зеленський заявив, що без далекобійної зброї Україна не зможе зупинити російських загарбників, які використовують відповідне озброєння проти ЗСУ. 

Про це президент України сказав під час зустрічі з генсеком НАТО Марком Рютте.

Зеленський про необхідність далекобійної зброї для ЗСУ

Глава держави наголосив, що Україна потребує достатньої кількості та якості зброї – далекобійної зброї зокрема, із якою партнери, на думку президента, уже затягують. 

– Ми достатньо наполегливі на використанні далекобійної зброї. Адже без далекобійної зброї ми не зможемо зупинити РФ, яка використовує відповідну зброю проти нас, і руйнує все, – сказав президент Зеленський.

Він пояснив, що коли подібна зброя ворогів руйнує позиції українських захисників, їм потрібно зберегти життя, бо вони важливіші, ніж будь-які забудови.  

– Тому що це люди наші, громадяни України, тому дуже правильно, що вони відходять і можуть зберегти себе. Це абсолютно правильні кроки. Тому ми так просимо надати нам відповідні дозволи, системи. Чи можна без цього зупинити Росію? На сьогодні це один із засобів – посилення України. Реальний засіб, – резюмував президент Зеленський. 

Дозвіл на застосування далекобійної зброї обговорять на Рамштайні 

Під час пресконференції у Києві 3 жовтня генсека НАТО заявив, що питання щодо дозволу використовувати далекобійну зброю по  обʼєктах на території РФ обговорять з президентом США Джо Байденом на засіданні у форматі Рамштайн 12 жовтня.  

– Україна має право себе захищати, і міжнародне право на боці України в цьому. Росія веде цю незаконну війну і це означає, що збиття російських винищувачів і ракет до того, як вони можуть бути використані для атак по цивільній інфраструктурі може допомогти в цьому , – сказав Марк Рютте, коментуючи питання щодо надання Україні дозволу на далекобійні удари по РФ. 

Також генсек наголосив, що питання обмежень на удари – це не питання НАТО, адже кожна країна Північноатлантичного блоку ухвалює самостійно рішення.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Нагадаємо, що сьогодні, 3 жовтня, новопризначений генсек НАТО Марк Рютте прибув до Києва, де зустрівся з президентом Володимиром Зеленським. 

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-03 17:04:46