Україна і світ

Криза людського капіталу: чи врятує Україну перекваліфікація жінок і людей старшого віку — дослідження

Фото: Depositphotos

Україна вже відчуває дефіцит кадрів, який буде поглиблюватись через повномасштабну війну та спричинену нею міграцію. Одним з рішень, що може стабілізувати ситуацію, є перекваліфікація різних соціально-демографічних груп (жінки, люди літнього віку, тощо). 25 вересня на IX Форумі “Диригенти змін” “Делойт” в Україні і дослідницька компанія Gradus Research презентували результати експрес-дослідження  щодо того, чи готові українці змінювати професію, які є до цього бар’єри та драйвери, чи розглядають українські жінки можливість перекваліфікуватися на стереотипно чоловічі спеціальності, та чи готові українці працювати після досягнення пенсійного віку й за яких умов.

Рівень працевлаштованості попри постійні виклики воєнного часу є високим — 79% опитаних громадян наразі мають роботу і працюють повний або неповний робочий день. З них 58% — працюють понад 30 годин на тиждень.

Три чверті опитаних українців (73%) змінювали рід діяльності. Більшість гендерно-вікових груп має досвід зміни професії. Серед вікової групи 45+ років змінювали рід діяльності аж 79% респондентів. Тоді як найменше змінювали роботу молодь (58%) і мешканці східної частини України (68%).

Що ж до досвіду додаткового навчання з метою підвищення кваліфікації та / або опанування нової професії, третина опитаних (31%) проходять його раз на рік або частіше. Жінки і молодша вікова група загалом більше схильні проходити додаткові курси з підвищення кваліфікації.

Можливість отримати нову спеціальність, яка традиційно вважається чоловічою, розглядають 45% опитаних жінок. Цікаво, що молодь і мешканки західного, північного регіонів та Києва  більш схильні до цього.

Що ж до готовності працювати після досягнення пенсійного віку, таке бажання висловлюють 73% респондентів. Більшість із них планують залишитися у професії.

– Україна — територія підвищеної турбулентності, і в цьому наша сила. Ми бачимо, що українці переважно адаптувалися до життя у стані війни, активно працюють і готові перенавчатися. Однак, попри те, що переважна більшість респондентів декларує відкритість до нового, і вважає, що людина може опановувати нові професії і навчатися протягом усього життя, 88% опитаних розглядають таку можливість за умови, якщо це призведе до підвищення їхнього заробітку.

Це означає, що на практиці люди слідують звичному і реагують на давно знайомі стимули. Тут закладена підказка до того, як мотивувати людей врятувати країну від дефіциту кадрів, — коментує соціологиня, засновниця і директорка дослідницької компанії Gradus Research Євгенія Близнюк.

Зі свого боку партнерка Deloitte Ukraine Олена Бойченко каже, що “Україна має значний потенціал для залучення нових кадрів серед тих груп населення, що наразі менш активні на ринку праці: жінок, людей старшого віку, молоді та інших”.

– Багато з них відкриті до нових можливостей, навчаються та готові змінювати сферу діяльності. Однак існують виклики, які варто враховувати. Майже чверть респондентів ніколи не змінювали рід занять і стільки ж не проходили додаткове навчання чи підвищення кваліфікації (серед старшого покоління цей показник сягає 31%). Крім того, 41% людей старшого віку не розглядають можливість отримання нової спеціальності, а 43% жінок — перекваліфікацію на стереотипно «чоловічі» професії. Також значна частина робочої сили має лише базові знання англійської мови, що обмежує їхні можливості на ринку праці та здатність держави й бізнесу співпрацювати з міжнародними партнерами у процесі відновлення України.

Дослідження підкреслює важливість підтримки державою та бізнесом програм навчання та перекваліфікації. Хоча українці відкриті до нового, вони залишаються обережними у питаннях зміни професії та здобуття нових знань. Наше завдання — допомогти державі та бізнесу розробити стратегії, які сприятимуть розкриттю кадрового потенціалу країни, — зазначає партнерка Deloitte Ukraine Олена Бойченко.

То хто ж має перенавчатися на традиційно чоловічі професії? На думку половини респондентів (50%) це мають бути жінки, на другому місці — ветерани (44%), люди з інвалідністю (43%) і люди старшого віку (42%).

Водночас рівень стресу та вигорання серед українських жінок зростають. 45% респонденток вказують на вищий рівень стресу в порівнянні з минулим роком, а 38% опитаних жінок кажуть, що відчувають себе більш вигорівшими.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дослідження проведене дослідницькою компанією Gradus Research спільно з Deloitte Ukraine методом самозаповнення анкети в мобільному додатку Gradus. Вибірка відображає структуру населення міст з кількістю мешканців більше 50 тисяч у віці 18-60 років за статтю, віком, розміром населеного пункту та регіоном, за виключенням тимчасово окупованих територій та територій ведення активних бойових дій. Період проведення поля: 18 вересня 2024 року. Розмір вибірки: 1000 респондентів.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-03 15:59:11