Україна і світ

”Народжували” для іноземців: у Києві судитимуть злочинців за вербовку жінок для сурогатного материнства

Фото: Прокуратура Києва

У Києві судитимуть організатора та двох учасників злочинної організації, яка займалася вербуванням жінок для участі у програмах сурогатного материнства для самотніх іноземців.

Про це пише Київська міська прокуратура.

– Оболонською окружною прокуратурою міста Києва скеровано до суду обвинувальний акт відносно одного із організаторів (директора київської клінки) та двох учасників злочинної організації (в.о. директора харківської клініки та перекладач) які під прикриттям програми сурогатного материнства за гроші допомагали стати батьками самотнім чоловікам із країн західної Європи, – йдеться у повідомленні.

Вербуванням жінок для сурогатного материнства

Як встановлено слідством, до злочинної організації входило 12 осіб, з яких 2 співорганізатори та 10 членів. Обидва організатори – керівники медичних клінік. Один з них, у минулому – працівник правоохоронного органу та діючий адвокат. Інші учасники схеми – працівники згаданих клінік, менеджери, адміністратори, перекладачі та адвокат.

Учасники схеми підшуковували жінок з Харківщини, які мають фінансові проблеми та обманом умовляли стати сурогатними матерями нібито для родин іноземців, які не можуть мати дітей без допомоги лікарів. На зустріч з жінками іноді навіть приходили сімейні пари, для яких начебто народжували дітей.

– Від іноземців клініки отримували від 50 до 70 тис євро за весь комплекс послуг за народження дитини. З них плата сурогатним матерям становила до 12 тис євро. Оскільки клініки, в порушення закону, надавати послуги чоловікам, що не мали дружини, матір для дитини обирали з каталогу донорів за фото, – йдеться Київська міська прокуратура.

Після народження дитини сурогатною матір’ю їй казали, що саме її мають офіційно записати мамою дитини, хоча від початку жінок переконували, що вони народжують дітей для сімейної пари. Далі сурогатна мама повинна дати дозвіл на вивіз дитини за кордон.

Якщо ж жінки не погоджувались на такі умови, їм погрожували не заплатити повну суму за їх послуги як сурогатної матері.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Організаторам незаконної схеми загрожує до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-03 14:08:29