Україна і світ

16-річного хлопця з пневмотораксом врятували у Львові: майже сім років дихав однією легенею

У Львові, у Центрі дитячої медицини, лікарні Охматдит успішно прооперували 16-річного Олександра зі складним діагнозом. Примітно, що у самого підлітка не було жодних скарг на самопочуття.

Жив фактично без легені і не помічав цього

До лікарні він потрапив за направленням Дрогобицького ТЦК і от тут під час обстеження виявилося, що хлопець невідомо скільки часу дихає лише однією легенею, більше того, у нього розвинувся небезпечний загрозливий для життя стан – пневмоторакс.

– Коли ми зробили знімок і побачили результат, були шоковані, – говорить торакальний хірург Олександр Колодій.

Хлопця одразу прооперували – спершу зробили торакоскопію, а тоді торакотомію. А ще атипову резекцію верхньої долі правої легені. Тобто, відрізали частину ураженої легені.

Усе пройшло успішно!

Гістологічне дослідження показало, що це вроджена лобарна емфізема, прояв гіпоплазії легені, коли частина органу залишається недорозвинутою.

Врятувало направлення ТЦК

Коли Сашку було 9 років – у нього виявили бульозну хворобу легень. Медики тоді зробили діагностичну торакоскопію (для уточнення діагнозу, оцінки структур, новоутворень у плевральному просторі) і краєву резекцію верхівки правої легені.

Опісля хлопець себе почував добре, післяопераційний період пройшов без ускладнень. Всі ці сім років Олександр та його батьки не звертались до медиків, хлопця нічого не турбувало.

Нинішнього року, коли підліток проходив плановий медогляд у Дрогобицькому ТЦК, його направили до Центру дитячої медицини, оскільки побачили у Олександра шрам після операційного втручання.

Це направлення ТЦК, по суті, і врятувало хлопцю життя.

Нині пацієнт почувається добре, легеня розправилася, його виписали з лікарні.

У подальшому Олександр буде під наглядом медиків!

Джерело і фото: Центр дитячої медицини. Лікарня Охматдит

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-10 16:05:08