Україна і світ

Зняття обмежень з України і лендліз на $500 млрд: ексдержсекретар США сказав, який мирний план може бути у Трампа

План 45-го президента США Дональда Трампа щодо припинення російсько-української війни може припускати ленд-ліз для України на $500 млрд і введення “реальних санкцій” проти Росії.

Таку думку в колонці для The Wall Street Journal виклав Майк Помпео, який є колишнім главою ЦРУ і держсекретарем США часів президентства Трампа.

Трамп і війна РФ проти України

Він почав з того, що різні експерти стверджують, що якщо Дональда Трампа переоберуть президентом, він припинить допомогу Україні, віддасть її територію і безпосередньо домовиться з президентом РФ Володимиром Путіним, щоб нав’язати країні ганебний “мир”.

Зараз дивляться

Однак, вважає він, “немає жодних доказів того, що така капітуляція стане частиною політики президента Трампа, і є багато доказів зворотного”.

Він нагадує, що саме Трамп у 2017 році скасував ембарго адміністрації 44-го президента США Барака Обами на постачання зброї в Україну, надавши українським військовим комплекси Javelin, які “допомогли врятувати Київ у перші дні російського вторгнення”, пише Помпео.

Крім того, продовжує екс-держсекретар США, зовсім недавно Трамп “надав політичне прикриття спікеру Палати представників Майку Джонсону, коли той маневрував, щоб прийняти додаткову військову допомогу”.

– Допомагати Україні, одночасно відроджуючи американську оборонно-промислову базу в Алабамі, Пенсільванії та Вірджинії, – це хороша політика, – пише він.

На його думку, слабкість Білого дому за Байдена “призвела до того, що Україна опинилася там, де вона перебуває сьогодні”, а саме: “понад два роки повномасштабної війни, зруйновані міста, сотні тисяч убитих, мільйони біженців, і водночас у неї немає коштів для перемоги”.

У нинішнього Білого дому, продовжує Помпео, зараз немає стратегії перемоги, і американці справедливо стурбовані.

– Якщо Байден вплутався у війну через слабкість, то Трамп може відновити мир завдяки силі, – вважає він.

План Трампа щодо України

Отже, пише колишній держсекретар США, ось як може виглядати успішний план Трампа щодо України:

  • Вивільнити енергетичний потенціал Америки. Це, вважає Помпео, підстьобне американську економіку, знизить ціни і скоротить бюджет Путіна на військові злочини.
  • Відновити зв’язки з Саудівською Аравією та Ізраїлем і працювати разом проти Ірану. Це, на думку екс-держсекретаря США, стабілізує ситуацію на Близькому Сході, полегшить кризу в Газі і дасть можливість саудівцям приєднатися до США у витісненні Росії зі світових енергетичних ринків.
  • Запровадити реальні санкції проти Росії. Помпео вважає, що санкції адміністрації Байдена “добре звучать на папері, але є порожніми”.

– Наприклад, Казначейство звільняє російські банки від американських санкцій, якщо їхні операції пов’язані з виробництвом енергії – найважливішим джерелом доходів для військової машини Кремля, – вважає республіканець.

  • Посилити оборонну промисловість Америки. “Ми повинні показати нашим супротивникам, особливо Росії та Китаю, що вони не можуть конкурувати з американським оборонним потенціалом. Економіка Росії менша за економіку Техасу. Ми не можемо дозволити Китаю зрівнятися зі США і перевершити їх”, продовжує він.
  • Відродити Організацію Північноатлантичного договору. “Зокрема змусити європейців платити свою справедливу частку. Пора підняти планку витрат до 3% від валового внутрішнього продукту країн-членів”, пише він.
  • Створити програму ленд-лізу на $500 млрд для України.

– Замість того щоб навантажувати американських платників податків новими рахунками, дозвольте Україні взяти в борг стільки, скільки їй потрібно, щоб купити американську зброю для перемоги над Росією. Саме так ми допомагали Великій Британії у Другій світовій війні до Перл-Гарбора. Так ми можемо послати чіткий сигнал Путіну, що він ніколи не переможе, – пише Помпео.

  • Зняти всі обмеження на тип зброї, яку може отримати і використовувати Україна. Це, переконаний американський політик, відновить позицію сили, і “Путін зрозуміє, що війна має закінчитися. Він зіткнеться зі зростаючими витратами і відсутністю шансів на подальшу вигоду”.

На думку Помпео, такі кроки дадуть змогу Трампу визначити умови угоди, в рамках якої “війна негайно припиняється”.

– Україна створює значні сили оборони, щоб Росія більше ніколи не нападала. Ніхто не визнає російську окупацію і заявлену анексію будь-яких українських територій – так само, як ми не визнавали радянської інкорпорації країн Балтії і не визнавали Східну Німеччину до 1974 року. Крим демілітаризовано. Україна відновлюється за рахунок репарацій із заморожених резервів центрального банку Росії, а не за рахунок доларів американських платників податків, – продовжує він.

Також колишній очільник ЦРУ вважає, що Україна якнайшвидше має вступити до НАТО, щоб “усі європейські союзники взяли на себе тягар її захисту”.

– НАТО має створити фонд у розмірі $100 млрд для озброєння України, причому частка США не повинна перевищувати 20 %, як це відбувається з іншими загальними бюджетами альянсу. Європейський союз повинен швидко прийняти Україну до свого складу і допомогти їй модернізувати і розвивати свою економіку, – вважає він.

При цьому, у разі якщо Росія виконає ці умови, Захід поступово зніме санкції, продовжує політик. Вони будуть повністю зняті, щойно Україна стане членом НАТО і ЄС, вважає Помпео.

– Саме ці кроки, а не напівзаходи адміністрації Байдена, покладуть кінець війні, встановлять міцний мир, забезпечать Європі тягар його підтримання і відновлять свободу та безпеку на континенті. Тим, хто сумнівається: Останнє, чого хоче Трамп на другий термін, – це провал зовнішньої політики, який відволікає увагу від його внутрішнього порядку денного і порівняно з яким невдале виведення військ з Афганістану Байдена виглядає успіхом, – резюмує він.

Нагадаємо, нещодавно чинний президент США Джо Байден знявся з передвиборчих перегонів за президентське крісло, поступившись місцем своїй віцепрезидентці Камалі Гарріс. Медіа вже озвучували, який вигляд може мати політика Гарріс щодо України, якщо вона переможе Дональда Трампа на виборах.

Джерело: The Wall Street Journal

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-26 16:12:14