Україна і світ

Рух забруднення води у бік Києва сповільнюється, мор риби зупинили – Міндовкілля

Рух забрудненої води з річок Сейм та Десна у бік Києва сповільнюється. Масову загибель риби також вдалося зупинити.

Про це повідомила пресслужба Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України.

Забруднення Сейму та Десни

У профільному відомстві зазначили, що зараз забруднення рухається повільніше, ніж течія Десни. Швидкість сповільнилася у межах Чернігова на ділянці зруйнованого автомобільного мосту.

Зараз дивляться

— По всій протяжності річки в межах Чернігова та нижче по течії до села Количівка ознаки забруднення не спостерігаються, – повідомили у Міндовкіллі.

Також там додали, що масову загибель риби вдалося зупинити. Однак, зауважили, що є поодинокі випадки мору риби у селах Макошино та Салтикова Дівиця на Чернігівщині.

У цілому, на території Чернігівської та Сумської областей зібрано по 12 тонн загиблої риби. Місцева влада та активісти розчищають притоки Десни, щоб риба могла дістатися місць, куди не дійшло забруднення.

На ділянці річки Десна перед Черніговом продовжуються заходи з насичення киснем поверхневої води. У Міндовкілля зауважили, що у точках аерації вміст кисню за дві доби подвоївся. Колір води повертається до природного, сторонні запахи майже відсутні.

Мор риби у Сеймі: що передувало

У серпні стало відомо, що у річці Сейм на Сумщині виявили масовий мор риби. Причиною стало потрапляння у водойму великої кількості органічних речовин, що знизило рівень кисню у воді.

У Держагентстві України з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм заявили, що у річці Сейм на Чернігівщині виявили перевищення гранично допустимих концентрацій забруднювальних речовин, зокрема, амонію та завислих речовин.

Повідомлялося, що росіяни з 14 серпня скидали у Сейм на території РФ відходи невідомих речовин, спричиняючи забруднення водойми. В Україні Сейм впадає у Десну.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Міндовкілля

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-07 17:51:40