Україна і світ

Час і схема: як пересадити драцену у домашніх умовах


Оскільки драцена досить швидко росте, а її коріння розвивається, заповнюючи простір горщика, вона потребує пересадки час від часу. Як провести процедуру правильно та що для цього знадобиться – читайте поради нашого постійного експерта з рослин Олексія Колесника у матеріалі Фактів ICTV.

Особливості драцени: що це за квітка

Драцена є досить невибагливою рослиною з довгим листям. А отже, вона підходить навіть початківцю у вирощуванні вазонів вдома.

– Драцена – невибаглива, кімнатна рослина з тонким, довгим листям, варіативного забарвлення. Іноді виростають товсті деревоподібні стебла, які можуть створювати вид пальми, – зауважує наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

До того ж, драцена не лише прикрашає простір вашої оселі, а й допомагає очистити будинок від токсинів і шкідливих бактерій. Це все завдяки тому, що вона виділяє леткі органічні сполуки, які й виконують зазначену функцію. Тож завдяки чистішму повітрю, наша імунна система зміцнюється і стає більш стійкою до хвороб.

Зараз дивляться

Пересадка драцени: коли це робити

Все залежить від віку рослини. Так, молода драцена потребує пересадки щороку. Надалі рекомендується проводити цю маніпуляцію раз на два роки.

– Молоді драцени потрібно пересаджувати щороку навесні, перед початком періоду активного росту. Пересадку драцен віком від трьох років – варто проводити кожні 2-3 роки, або коли коріння заповнить горщик, – розповідає наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Оптимальний час для пересадки драцени — весна і літо, період активного росту.

Ознаки, що вказують на необхідність пересадки драцени

Багато різновидів драцени можуть виростати до великого розміру. Одна з найпопулярніших – драцена маргіната, або драцена облямована, досягає в середньому 180 см у висоту. Тому важливо пересаджувати рослину, коли вона стає більшою. На необхідність провести маніпуляцію вкажуть такі ознаки.

По-перше, це коріння, яке росте з дренажних отворів, або затримка росту.

– На необхідність пересадки може вказувати коріння, що почало виходити через дренажні отвори горщика, через відсутність вільного місця для розвитку. Також те, що настав час проведення маніпуляції, може показати повільний ріст рослини, – зауважує наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

До того ж, швидке висихання ґрунту у горщику під час поливу також є ознакою того, що корінню у ємності стало тісно.

Як пересадити драцену у домашніх умовах

По-перше, потрібно обрати горщик, він має бути трохи більшого об’єму, ніж попередній. Однак зауважимо, що не варто купувати занадто велику ємність. Це призведе до загнивання коренів.

Для деревця невеликих розмірів беруть кашпо діаметром 15-18 см, краще, якщо воно буде глиняним або керамічним. Такі вироби ліпші від пластмасових, оскільки здатність пропускати повітря вища, до того ж не застоюється вода.

Фото: Pexels

Також варто підготувати ґрунт для кімнатних рослин і дренаж (керамзит чи інший).

Зауважимо, що за 3-4 дні до передбачуваної дати пересадки припиняють поливи.

– На дно горщика насипте декілька сантиметрів дренажного матеріалу, а зверху додайте шар свіжого субстрату. Обережно вийміть рослину зі старої ємності, перевернувши його, підтримуючи стебло та легенько постукуючи по дну, – говорить наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Після цього потрібно обережно ущільнити ґрунт пальцями і знову пролити його водою.

Як пересадити драцену після покупки

Після купівлі драцени постарайтеся пересадити її протягом одного-двох тижнів.

– Після покупки драцена потребує пересадки, пройшовши декілька тижнів акліматизації на новому місці, – зауважує наш експерт з рослин Олексій Колесник.

У цьому разі схема пересадки не відрізнятиметься від описаної вище.

Пересадка драцени: як доглядати за рослиною після маніпуляції

Головне після проведення процедури з пересадки драцени – потурбуватися про місце її розміщення. Це має бути світлий простір, однак без прямих сонячних променів, особливо у перші тижні після пересадки.

– Після пересадки поставте драцену у місце з розсіяним світлом, уникаючи прямого сонця протягом перших 1-2 тижнів, – зауважує наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

На місяць трохи зменште кількість поливів, поки коренева система пристосовується до нового ґрунту.

Рослина любить легкий ґрунт, тож не забувайте інколи рихлити його у горщику. У кімнаті, де буде стояти горщик, слід дотримуватися теплового режиму, підтримуючи температуру не менш як +25 С.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

До речі, раніше Факти ICTV писали, коли пересаджувати лілії, а саме про правила й терміни для різних видів рослини.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-07 17:29:27