Україна і світ

Як зберегти часник на зиму: способи

Часник – це не лише смачний, але й корисний овоч, без якого важко уявити багато страв.

Але що робити, щоб його вистачило на всю зиму, щоб він не псувався та залишався твердий та гостренький? Розберімося разом.

Як зберегти часник на зиму

Зима без ароматного часнику на кухні може стати справжнім випробуванням для будь-якої господині.

В матеріалі ми розкажемо про найкращі способи зберігання часнику: від заморожування до зберігання в олії, а також поділимось корисними порадами, як уникнути поширених помилок.

Дізнайтесь, які умови є оптимальними для довготривалого зберігання і як підготувати часник до зими, щоб він залишався смачним і корисним до нового врожаю.

Як зберегти часник до нового врожаю

Для тривалого зберігання часнику важливо правильно його підготувати.

  • Після збору врожаю часник потрібно добре висушити. Не мийте часник перед зберіганням. Це спричинить гниття. Залишаємо його на сонці або в добре провітрюваному місці на 1-2 тижні. Потім обрізаємо стебла та корені, залишаючи приблизно 2-3 см стебла.
  • Підтримуйте оптимальні умови зберігання часнику. Температура має бути близько 15-20°C, а вологість – не вище 60% для літнього сорту. Для зимового сорту часнику рекомендована температура від -2 до +3 °С при вологості до 70%.
  • Найкраще зберігати часник у прохолодному, сухому та темному місці.
  • Зберігати часник бажано у затемненому приміщенні (наприклад, на горищі, терасі, у підвалі, коморі чи лоджії). Оптимальна температура зберігання зимового часнику – від -2°С до +4°С градусів при вологості повітря 60-80%, а літній витримує температуру до +20°С градусів при вологості 50-70%.

Як зберігати часник в морозилці

Це один з найпростіших способів зберігання часнику.

  • Головки часнику розділяємо на зубки та чистимо їх.
  • Перекладаємо в контейнер або пакет для заморожування.

Деякі господині радять перед цим часник нарізати або натерти, щоб зручніше було використовувати. Заморожений часник зберігає свій аромат і смак, але змінює консистенцію.

Як зберегти часник в олії

Часник в олії

Ще один чудовий спосіб – це зберігання часнику в олії. Олію можна брати як рафіновану, так і запашну.

  • Для цього нам потрібно взяти почищені зубки часнику та олія (соняшникова, оливкова, кунжутну чи іншу).
    Викласти зубки часнику у банку (обов’язково скляну) та влити олії стільки, щоб вона повністю покривала часник.
  • Накрити банку кришкою та помістити у холодильник на зберігання.

Цей метод дозволяє зберігати часник до кількох місяців, а олію можна використовувати для приготування страв. Завдяки часнику вона набуде апетитного аромату та смаку.

Чи можна зберігати часник в холодильнику

  • Зберігати часник в холодильнику можна, але є нюанси. В холодильнику достатньо волого. Тому часник може швидко почати проростати.

Досвідчені хазяї стверджують, що холодильник – найгірший спосіб зберігання часнику.

  • Якщо ви все ж таки вирішили зберігати його там, покладіть часник у паперовий або тканинний пакет, щоб він міг дихати. Зберігати його краще в тому відсіку холодильника, де температура трохи вища.

Зберігання почищеного часнику

  • Почищений часник найкраще зберігати в герметичному контейнері в холодильнику. Він зберігає свій смак та аромат до 6-7 днів.

Якщо ж потрібно довше зберігати, то можна використати метод зберігання в олії або замороження.

Сподіваємося, ці поради допоможуть зберегти часник свіжим і ароматним до нового врожаю. Усім лагідної зими!

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-11 18:14:17