Україна і світ

За рік знищили вже понад 70 цілей: історія батареї ЗРК HAWK

Історія оприлюднена на Facebook-сторінці ПС ЗСУ.

Командир батареї Сергій розповідає, що ЗРК HAWK завжди перебуває в боєготовності, адже зенітники ніколи не знають напевно, коли саме почнеться черговий протиповітряний бій. Іноді тиждень проводять в очікуванні, а буває, що не день, то «оновлення» статистики.

«За нашими спинами — цивільна інфраструктура та українці. Відповідальність — вкрай серйозна, тому ніхто й не скаржиться на часті безсонні ночі та хронічну втому. Відверто кажучи, ні я, ні мої хлопці, вже й не дуже пам’ятаємо цивільне життя. Крайні кілька років постійно «подорожуємо». Поки що відчуття дедлайну немає, роботи попереду ще чимало», — додав він.

Сергій каже, опанували HAWK доволі швидко, бо розуміли, що треба якомога швидше повернутись додому й захистити українське небо.

«З особливостей навчання та підготовки одразу впадає в очі те, що західні спеціалісти є більш вузькоспеціалізованими, кожна людина відповідає за свій напрямок. Ми ж своєю чергою — універсальні, воюємо усі разом, у разі необхідності здатні замінити один одного», — розповів командир.

До HAWK зенітник служив на С-300, працював у складі обслуги, яка знищила понад 20 цілей.

«Перший удар по нашій позиції був о 5 ранку 24 лютого 2022-го, але ми встигли за якихось 20 хвилин до цього переїхати, тож всі вціліли, техніку зберегли. На початку війни було важко, ми спали по кілька годин на добу, на нас полювала ворожа авіація, кожного дня переїжджали, «трьохсотка» часто ламалась… Але ми вистояли», — згадує командир.

Сергій зізнається, його головна мотивація — 4-річна донечка Софійка. Вона дуже хоче, щоб тато був удома. Але вже зрозуміє, що татко воює з поганцями й захищає її та маму від страшних ракет.

«Звісно, я б теж хотів зараз бути не на війні, а, до прикладу, на морі. Сім’я мене бачить дуже рідко. Але я не поруч саме тому, що люблю їх більше за життя. Хочеться, аби моя донечка нарешті перестала бігати до укриття, а росла та навчалась у вільній, безпечній країні», — наголосив Сергій.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Як повідомляла АрміяInform, у вересні Україна отримає від Іспанії всі необхідні складові та у вересні матиме повністю готову до роботи зенітний ракетний комплекс Hawk, що посилить потенціал протиповітряної оборони Збройних Сил України.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2024-07-31 17:42:06