Україна і світ

Цього разу вплив РФ на вибори у США більш витончений і із залученням ШІ – WP

Фото: Getty Images

Під час виборчої кампанії президента США 2024 року уряд РФ посилив і видозмінив свої спроби втрутитися та підтасувати результати виборів в Америці.

Як пише WP із посиланням на співробітника американської розвідки, цього політичного сезону, на відміну від попередніх років, втручання РФ у вибори в США є найактивнішою іноземною загрозою в цьому.

Втручання Росії у вибори в США

За словами анонімного високопоставленого співробітника американського Управління директора національної розвідки (ODNI), цього разу діяльність Росії “більш витончена, ніж у попередні виборчі цикли”.

Зараз дивляться

За його словами, його відомство відзначає використання “справжніх американських голосів” для “відмивання” російської урядової пропаганди та поширення наративів, що викликають соціальну ворожнечу, через основні соціальні мережі, а також на фейкових сайтах, які видають себе за американські медіа-організації.

Як стверджує чиновник, Кремль, серед іншого, націлився на штати США, що сумніваються, у яких виборці ще до кінця не визначилися з кандидатом на виборах президента.

Крім того, росіяни використовують штучний інтелект, щоб “швидше і переконливіше створювати фальшивий контент для формування результатів виборів на користь колишнього президента Дональда Трампа“.

Це, продовжує співробітник ODNI, “відповідає ширшим зовнішньополітичним цілям Москви – послабити Сполучені Штати і підірвати підтримку Вашингтоном України“.

Дві речі ставлять “Росію на перше місце в списку” іноземних урядів, які прагнуть вплинути на вибори, сказав співробітник ODNI.

– Вони досить сильні і досить досвідчені у здійсненні такого роду діяльності. Крім того, масштаби їхньої діяльності досить значні, – сказав він.

За словами чиновника, Росія працює як на загальнонаціональних виборах, так і на регіональних. Росіяни використовують штучний інтелект “для більш швидкого і переконливого створення синтетичного контенту” і фірми з надання впливу за наймом, які використовують маркетинг, зв’язки з громадськістю та інші знання, щоб ускладнити атрибуцію.

– Американці з більшою ймовірністю повірять думці інших американців, ніж контенту з явними ознаками іноземної пропаганди. Тому ми бачимо, що вони покладаються на свідомих і не свідомих американців, щоб ті сіяли, просували і додавали достовірності наративам, які служать інтересам цих іноземних гравців, – сказав розвідник.

Протидія впливу РФ у США

Примітно, що розвідники також відзначають спроби втручання Китаю та Ірану у вибори. І якщо китайський уряд втручається на рівні штатів і регіональних виборів, то Іран, як виявилося, стоїть не тільки за зломом передвиборчої кампанії Трампа, про який стало відомо минулого місяця, а й за витоком внутрішніх документів кампанії.

Зазначимо, що цього тижня уряд США оголосив про масштабний комплекс заходів із протидії російським кампаніям впливу, включно з пред’явленням звинувачень двом російським працівникам державного новинного сайту RT за те, що вони нібито заплатили американській медіакомпанії за поширення англомовних відео на YouTube, TikTok, Instagram і X.

Прокурори також вилучили 32 контрольованих Росією інтернет-домени, які використовували в державній програмі впливу під назвою Doppelganger (у перекладі з англ. – двійник) для підриву міжнародної підтримки України. Крім того, американський Мінфін і Держдепартамент оголосили про введення санкцій проти російських фізичних і юридичних осіб, обвинувачених у поширенні пропаганди.

Втручання Росії у вибори президента США 2016 року

У 2016 році відбулося найбільше, на той момент, втручання Кремля в президентські вибори в США. Метою росіян було завдати шкоди виборчій кампанії Гілларі Клінтон і допомогти Дональду Трампу перемогти на виборах, щоб потім спровокувати політичний і соціальний розкол в американському суспільстві.

За даними розвідувального співтовариства США, операція під кодовою назвою Проєкт Лахта проводилася за прямою вказівкою російського диктатора Володимира Путіна.

Тоді, під час президентської кампанії, Агентство інтернет-досліджень (IRA), що базується в Санкт-Петербурзі (Росія), більш відоме, як ферма тролів, створило тисячі акаунтів у соціальних мережах, які видавали себе за американців, що підтримують радикальні політичні групи, і планували або просували заходи на підтримку Трампа і проти Клінтон. У період з 2013 по 2017 рік вони охопили мільйони користувачів соціальних мереж.

За словами Брендона Ван Грака, колишнього федерального прокурора США, який розслідував спроби Москви вплинути на перебіг передвиборчої кампанії 2016 року, ці нові тактики і технології – крок уперед порівняно з тим, що Росія робила у 2016 році, коли її спроби втрутитися у вибори приголомшили громадськість і застали американську розвідку зненацька.

– Головне, що мене вразило, – вони змогли відмити свій вплив через американські ЗМІ в такий спосіб, що, якби вони відкрито називали себе російським урядом або (телеканалом, – Ред.) RT, ці точки зору ніколи б не поширювалися, – сказав Ван Грак.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У 2016 році пропагандистський телеканал RT відкрито працював у Сполучених Штатах. Через рік він був змушений зареєструватися в якості іноземного агента, але 2022 року після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, його діяльність на Заході було фактично припинено.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-08 21:17:54