Україна і світ

Вініри на зуби, які бувають, кому потрібні і що важливо знати перед їх встановленням — експерти

Експерти клініки Клівленда в США розповіли, кому потрібні вініри, які вони бувають і як слід доглядати за цими дивовижними накладками на зуби.

– Багато людей зі сколотими, зношеними зубами або незмивними плямами на них можуть замислитися над можливістю встановлення вінірів, – зазначають фахівці.

За їхніми словами, вони повністю косметичні, зазвичай не покриваються страховкою і можуть обійтися в досить велику суму. Тому краще добре розібратися у вінірах, перш ніж приступати до їх встановлення.

Зараз дивляться

Що таке вініри

Експерти визначають вінір як покриття передніх поверхонь ваших зубів. Цим вони відрізняються від коронок, які покривають усю поверхню зуба, надають йому міцність і захист. Вініри ж мають лише косметичний ефект.

Види вінірів

Існує три основні типи вінірів: порцелянові, композитні та вініри без препарування.

Порцелянові реставраційні вініри зазвичай виготовляють на замовлення для усунення індивідуальних недоліків. Спочатку необхідно видалити певну кількість вихідної емалі зуба, щоб створити шорсткість, яка дасть змогу вінірам закріпитися.

Композитні вініри використовуються для приховування легких косметичних проблем.

Вініри без препарування є менш інвазивним варіантом. Вони виготовляються з урахуванням індивідуальної посмішки, але можуть потребувати видалення меншої кількості емалі з вихідного зуба.

Знімні (накладні) вініри надягають і знімають зі справжніх зубів, як ретейнери. Недолік: вони можуть ускладнити вживання їжі і навіть утруднити мову.

Встановлення вінірів

Під час першого візиту стоматолог огляне рот, щоб визначити, чи підходить вам встановлення вінірів. Якщо так, то наступним кроком стоматологу належить зняти невеликий шматочок емалі, після чого він зробить невеликий зліпок ваших зубів.

Найчастіше доставка нових вінірів з лабораторії до кабінету стоматолога може зайняти кілька тижнів.

Після ретельної перевірки форми, кольору і посадки вінірів стоматолог зафіксує їх на місці за допомогою стоматологічного цементу. Зазвичай це амбулаторна процедура, і багато пацієнтів вирушають додому того ж дня.

Догляд після розміщення

Догляд за вінірами аналогічний догляду за вашими справжніми зубами: чищення, використання зубної нитки та регулярні візити до стоматолога.

Перевага надається щітці з м’якою щетиною і неабразивній зубній пасті.
У зв’язку з цим уникайте хрусткої їжі, такої як морква, яблука і жорстке м’ясо, або пережовуйте її тільки задніми зубами.

Експерти клініки Клівленда стверджують, що вініри також можуть забарвлюватися, тому намагайтеся уникати вживання таких речовин, як ягоди, червоне вино, кава і чай.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-21 11:59:09