Україна і світ

Версії катастрофи F-16: експерт пояснив, чому це не міг бути Patriot

Фото: Unsplash

Військовий експерт, майор запасу ЗСУ Олексій Гетьман вважає, що крім трьох версій катастрофи винищувача F-16 – помилка пілота, дружній вогонь і технічна несправність – треба розглянути ще одну.

Про це він заявив в ефірі Radio NV.

Катастрофу F-16 не міг спричиниити Patriot

– Розглядати лише три версії – дуже спрощений підхід. Чому не розглядається версія про те, що цей літак впав під час виконання бойового завдання зі знищення російських криатих ракет? – наголосив він.

Зараз дивляться

За його словами, цей пілот знищив три ракети та Шахед, тобто треба розглядати ще одну версію, а три попередні більше підходять, якби йшлося про якісь навчання.

– А саме – цей літак міг бути уражений уламками ракет, які збивав. Оскільки, якщо ракета вибухнула, а літак міг її атакувати з невеликої відстані. Також четверту версію можна об’єднати з тим, що росіяни удосконалюють крилаті ракети, почали використовувати пасивні перешкоди і теплові пастки, – пояснив Гетьман.

На його думку, цілком можливо, що четверта ракета, яку пілот переслідував, могла це все викинути, і він не встиг вирівняти літак.

Версію щодо дружнього вогонь, зокрема про Patriot, він вважає найменш ймовірною, бо він так запрограмований, що не може стріляти по своїх.

– Справа в тому, що на літаку стоїть ропізначав “свій – чужий”, тому розмови про дружній вогонь саме із Patriot можна майже виключити. Але повністю дружній вогонь зараз не можна відкидати, бо ще працюють мобільні вогневі групи з кулеметами, – наголосив експерт.

Він зауважив, що коли літак летить на невеликій висоті, то гіпотетично він міг би потрапити в зону їх ураження, оскілки у них немає такої системи розпізнавання.

29 серпня у Генеральному штабі Збройних сил України підтвердили втрату одного багатоцільового винищувача F-16 під час відбиття масованої ракетної атаки 26 серпня.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

А наступного дня в Повітряних силах також підтвердили, що внаслідок авіакатастрофи загинув пілот Олексій Месь на псевдо Мунфіш.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-31 17:32:47