Україна і світ

Полив, підживлення й освітлення: як доглядати за вибагливою калатеєю


За кожною квіткою потрібен особливий догляд, який передбачає систему поливу, підживлення, пересадку. У матеріалі Фактів ICTV разом із нашим постійним експертом з рослин Олексієм Колесником розбиратимемося, як доглядати за калатеєю.

Квітка калатея: особливості

Калатея є декоративною, тропічною рослиною. Вона з-поміж інших кімнатних вазонів виділяється своїм розмальованим листям із цікавими візерунками.

Ця квітка не отруйна, тож її можна сміливо вирощувати у власній оселі, не побоюючись за своїх домашніх. Однак доглядати за калатеєю непросто, тож далі розберемося у важливих аспектах цього питання.

Калатея: догляд

Калатея є екзотичною рослиною – вона добре почувається у тропічному лісі десь у Бразилії. Там завжди волого та немає прямих сонячних променів. Ці умови треба перенести й у домашній догляд за квіткою.

Де краще поставити калатею

Калатея потребує невеликого затінення. Пряме сонячне світло призводить до того, що листя скручуються або знебарвлюються.

– Цій рослині потрібне яскраве, але розсіяне освітлення. Це може бути східне, західне чи притінене південне підвіконня, – зауважує наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Однак, якщо калатея стоїть на північному боці, використовуйте фітолампи для додаткового освітлення.

Як часто поливати калатею

Протягом вегетаційного періоду поливати потрібно рясно, а у зимовий час ― помірно.

– Їй потрібен збалансований полив, щоб ґрунт був завжди вологим, але без застою води. Графік залежить від багатьох чинників у вашому приміщенні. Тож його потрібно підбирати індивідуально для кожної рослини, – говорить Олексій Колесник.

Головний орієнтир – верхній шар ґрунту. Щойно він підсихає – поливайте рослину. Але пам’ятайте, що вазон у жодному разі не повинен повністю висихати, оскільки листя може відразу поникнути і навіть зламатися.

Температура води повинна бути на 2-3 градуси вища від кімнатної. Також поливати рослину потрібно виключно м’якою водою, приміром, талою або дощовою.

– Для поливу й обприскування використовуйте м’яку та відстояну воду кімнатної температури, – говорить наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Вологість повітря має бути близько 90%. Для її підвищення у піддон насипають мокру гальку, а на неї ставлять горщик з квіткою. Також можна регулярно зволожувати листя з пульверизатора.

– Калатея – тропічна рослина, тому любить високу вологість повітря і теплий клімат. Для підвищення цього показника ви можете проводити обприскування чи застосовувати спеціальний зволожувач, – каже наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Як доглядати за калатеєю: пересадка та підживлення

Раз на один-два роки цю тропічну рослину потрібно пересаджувати. Частота залежить від віку екзотичного куща – молодий вазон потребує цієї маніпуляції частіше, ніж дорослі квіти.

– На необхідність пересадки можуть вказувати корені, що визирають із дренажних отворів, або зупинка росту через виснаження ґрунту, – зауважує наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Пересаджувати калатею варто у весняний час. Горщик для посадки вибирають не дуже великий, широкий і досить низький. Ґрунт має бути слабокислим, пухким і добре пропускати повітря.

Фото: Pexels

– Для пересадки використовуйте тільки спеціальний, легкий, пухкий ґрунт для кімнатних рослин, – додає наш експерт з рослин.

Квітка калатея у догляді потребує й підживлення. Його варто проводити у період вегетації.

– Здійснювати підживлення потрібно у період активного росту – з весни до початку осені, один раз на декілька тижнів, – зауважує наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Найкраще брати збалансовані добрива для кімнатних рослин або спеціальне підживлення для вазонів із декоративним листям.

Також важливо, щоб у догляді за калатеєю була певна температура у кімнаті. Головне – захистити вазон від різких перепадів тепло-холод протягом дня.

Пам’ятайте, що нашкодити їй може як зниження градусів (температура повітря менш ніж 16°С), так і протяг, навіть невеликий.

– Підтримуйте температуру близько 25°C, зауважує наш постійний експерт із рослин Олексій Колесник.

Калатея: помилки у догляді

Перша та найжахливіша помилка – розміщення Калатеї під прямими сонячними променями. Це призведе до опіків та виникнення бурих плям на листі.

Пересушування викликає в’янення листя, а перезволоження – загнивання коренів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

До речі, раніше Факти ICTV писали про оптимальні терміни та важливі правила посадки газону восени.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-14 19:28:57