Україна і світ

Кремль хоче перемоги до літа 2025 року, тому що далі в РФ почнуться економічні проблеми – Буданов

Фото: УНІАН

Кремль бажав би завершити війну з Україною своєю перемогою до кінця 2025 – початку 2026 років, оскільки з літа 2025 року в Росії почнуться серйозні проблеми в економіці та виникне необхідність мобілізації, яка може підірвати соціально-політичну ситуацію.

З такою оцінкою виступив глава Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов на 20-й щорічній зустрічі YES у Києві 13-14 вересня, організованій Фондом Віктора Пінчука.

Економічні проблеми в Росії

– 2025-й рік для них, рубіж 25-го – початок 26-го – він для них ключовий. Вони і хотіли б усе це закінчити, тому що за їхніми власними підрахунками, РФ, якщо вони не виходять із цієї війни умовними переможцями, вони на далеке, скажімо так, майбутнє, яке можна прорахувати, – це горизонт від 30-ти років, – випадають узагалі з можливості бачити в Росії наддержаву, до чого вони прагнуть, – сказав Буданов.

Начальник ГУР МО додав, що в Росії існують прогнози того, що їхні проблеми почнуться влітку 2025-го року, оскільки об’єднаються як фінансово-економічний фактор, так і соціально-політичний.

Кирило Буданов додає, що сьогодні Кремль намагається здолати погіршення економічної ситуації, оскільки там є розуміння спаду економіки, який уже є болючим.

Але це ще далеко не пік. Вони прогнозують, що приблизно в період літа 25-го року негативний вплив на економіку почне бути дуже відчутним для їхньої країни. З цим, до речі, пов’язано безліч процесів, які вони намагаються зараз прискорити у своїй державі, щоб максимально вийти в цей період так, як би їм хотілося. Їм хотілося б завершити своєю перемогою, на жаль, – додав Буданов.

Проблеми з мобілізацією в Росії

Крім того, в Росії існує проблема з тіньовою мобілізацією, яку вже сьогодні Кремль проводить за допомогою фінансових заохочень.

– У цей період (ідеться про літо 2025 року, – Ред.) вони зіткнуться з дилемою: або оголошувати мобілізацію, або, якимось чином, треба трошки зменшувати інтенсивність бойових дій, що для них, можливо, зрештою буде критичним, – заявив Буданов.

Начальник ГУР вважає, що в РФ також існує втома від війни, оскільки війна вже стосується великого прошарку російського населення.

При цьому населення Росії відверто радіє, продовжує Буданов, що їхній армії вдалося окупувати понад 30% України. Також росіян влаштовує висока заробітна плата в армії. Але попри це, кількість добровольців продовжує йти на спад, що поступово призводить до зростання одноразових виплат при підписанні контракту.

Вплив війни на населення РФ

Кирило Буданов каже, що на соціально-психологічний стан населення РФ також вплинули зусилля України з перенесення бойових дій на територію Курської області, а також углиб РФ.

– Це змінило світогляд (росіян, – Ред.). До цього все російське населення жило в парадигмі, що, хай там як, “ми дуже потужна країна, ми найсильніші у світі”… І ось із першими вибухами, скажімо так, у Москві та територією Російської Федерації і так далі, цей міф було зруйновано, – заявив Буданов.

Начальник військової розвідки, посилаючись на російську документацію, зазначив, що в разі відсутності перемоги РФ до кінця 2025 року у світі залишаються лише дві наддержави – США і Китай, а місця для Росії в цьому списку не буде.

Вони це ясно усвідомлюють. Для них це ключовий період. Тому вони будуть робити все можливе, щоб у їхньому розумінні перемогти. Інакше вони вилітають з абсолютно всіх світових процесів. Все, на що вони можуть розраховувати – це регіональне лідерство, а це їх не влаштовує, – вважає розвідник.

Постачання в РФ боєприпасів із КНДР

При цьому начальник ГУР визнав, що постачання Росії північнокорейських боєприпасів є критичною проблемою.

– Те, що вони постачають там балістичні ракети, – це неприємно для нас, але це не ті обсяги, а ось що стосується боєприпасу – це критично для нас, – сказав він.

Буданов додав, що розвідка відстежує весь маршрут поставок, однак поки що з цим нічого не вдається зробити.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Крім того, запаси радянського озброєння у Росії добігають кінця, а ті обсяги виробництва техніки сьогодні не мають вирішального значення на полі бою.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-15 00:13:52