Україна і світ

Зеленський після зустрічі з конгресменами заявив про підготовку до свого візиту в США

Фото: Офіс президента

На Донеччині українські війська тримають оборону попри складну обстановку.

Паралельно із цим Офіс президента України готує візит глави держави до Сполучених Штатів.

Про це заявив президент Володимир Зеленський за підсумками 14 вересня.

Обмін полоненими

Він почав з того, що нагадав про ще один великий обмін військовополоненими з Росією.

– Провели ще один обмін. 103 захисники України повернуто з російського полону. Хлопці були в неволі ще з 2022 року – з перших місяців війни. Це воїни Збройних Сил України, Національної гвардії, прикордонники, поліцейські, воїни інших елементів наших Сил оборони та безпеки України. Захисники, зокрема, Київщини, Донеччини – це і Маріуполь, і Азовсталь, і інші частини області, – сказав президент.

Також серед звільнених з полону РФ були бійці, які захоплені на Харківщині та Херсонщині.

– Серед них є хлопці у важкому стані – після поранень. Усім буде надано необхідну допомогу. Дякую нашій команді, яка займається обмінами. І дякую за хоробрість усім нашим бойовим бригадам, які поповнюють обмінний фонд для нашої держави. І зокрема, наша операція в Курській області дала необхідний поштовх, – сказав глава держави.

Доповідь Сирського про фронт

Володимир Зеленський заявив, що також мав розмову із головкомом ЗСУ Олександром Сирським, який доповів йому про ситуацію на фронті.

– Донеччина, ключові напрямки. Тримаємо позиції, як би це не було важко. Також доповів по Курщині – по наших діях та реакції ворога. Як це і було передбачено, захищаємо наш фундаментальний інтерес – наблизити мир. Тиснемо на Росію та робимо все, щоб війна відчувалася там, звідки її принесли в Україну, – заявив Зеленський.

Делегація США

Президент України також розповів про свою зустріч із делегацією конгресменів США.

– Важливо на всіх рівнях тримати партнерів повністю поінформованими щодо наших потреб, щодо наших позицій. Критично важливо, щоб усі, та особливо такі держави, як Сполучені Штати, дійсно оперативно реалізовували наші домовленості. Це має відчуватися на фронті. Кожна затримка з військовими пакетами має свій негативний наслідок на фронті. Кожне дійсно вчасне, швидке постачання має позитивний влив. Я поінформував конгресменів щодо поточної ситуації та щодо перспектив, – сказав Зеленський.

Також глава держави заявив, що його Офіс готується до зустрічей у Сполучених Штатах, які мають відбутись під час Генасамблеї ООН.

Державні нагороди

Володимир Зеленський також підписав указ про відзначення державними нагородами наших воїнів-танкістів.

– Сьогодні їхній професійний день. І я дякую кожному воїну, а також усім, без кого танкові війська не змогли б функціонувати, а це і хлопці-ремонтники, а також кожен, хто тренує наших танкістів і хто бореться в дипломатичній площині для того, щоб Україна отримувала бойові машини, – сказав він.

День кіно

Президент України також нагадав, що сьогодні День кіно, а тому важливо згадати і про тих людей, “без яких неможливо уявити реально довготривалу міжнародну адвокацію українських інтересів”.

– Сьогодні в Україні День кіно – щороку в другу суботу вересня. Звичайно, у час війни кіно працює перш за все як засіб донести правду про те, що відбувається, що переживають люди. Я хочу подякувати всім тим, хто мовою кіно дає світові правдиве знання про цей час і про те, що Україна, українці обовʼязково здолають окупанта. Інакше бути не може. Тільки наша перемога, тільки незалежність України, тільки реальна захищеність життя, життя і міжнародного права, – сказав він.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Глава держави додав, що українці мають памʼятати, що одне з ключових завдань сьогодні – говорити світу про Україну, формувати для України дружбу з максимальною кількістю країн, народів і спільнот. І це, зокрема, робить українське кіно, українська культура та український народ.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-14 21:40:54