Україна і світ

Обрізка, підживлення та полив: що потрібно знати про догляд за бугенвілією


У догляді за квітами має бути комплексний підхід – полив, певне освітлення, підживлення, пересаджування у потрібний час, обрізання тощо. Цього разу разом із нашим постійним експертом з рослин Олексієм Колесником розберемо всі аспекти догляду за бугенвілією у домашніх умовах.

Бугенвілія: особливості квітки

Ця рослина належить до вічнозелених чагарників і прийшла до нас із Південної Америки.

– Бугенвілія – це вічнозелені чагарники родом з Південної Америки. Виділяються своїми яскравими приквітками рожевого, білого чи фіолетового кольорів, – зауважує наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Вазон має унікальну особливість – квітне дуже довго, чим тішить око господарів будинку та його гостей. Проте для цього бугенвілії потрібен певний догляд.

Бугенвілія: догляд вдома

Дерево не дуже вимогливе до умов навколишнього середовища. Однак бугенвілія має свої особливості догляду.

  • Полив, температура та освітлення

Поливати її варто після підсихання верхнього шару землі. Щойно з’являться перші листочки після виходу бугенвілії із зимівлі, вона потребуватиме рясного зволоження ґрунту.

Також листя рослини необхідно регулярно обприскувати теплою, краще відстояною водою, щоби вийшов хлор. Рекомендовано проводити водні процедури два-три рази на день.

Влітку бонсай можна виносити на свіже повітря.

– Цій рослині необхідне яскраве освітлення з прямими сонячними променями, тому найкраще їй підійде південне підвіконня, – зауважує наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Найліпша температура для бугенвілії – 24 градуси.

  • Пересадка

Квітка бугенвілія у межах догляду у домашніх умовах потребує й пересадки час  від часу.

Ця маніпуляція зазвичай проводиться кожні два роки навесні.

– Найкращий час для пересаджування – це рання весна, до початку активної вегетації, – наголошує наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Якщо дерево пересадити у маленький горщик, то пагони будуть короткими, а ріст – повільним.

Для цієї маніпуляції найкраще обирати ґрунт, у складі якого є акадама, лава, пуміс, цеоліт у співвідношенні 2:1.

Важливо пересадити бугенвілію після того, як ви принесете її з магазину додому, але не одразу. Потрібно дати рослині адаптуватися у новій оселі.

– Часто рослини у магазинах ростуть у транспортному субстраті, який не є ідеальним для тривалого вирощування. Тому після купівлі бугенвілію бажано пересадити у свіжий, поживний ґрунт і більший горщик, – зауважує наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Пересадку рослини після купівлі варто зробити десь за два тижні.

  • Підживлення

Також догляд бугенвілії вдома передбачає і підживлення. Особливо вазон потребує цього навесні.

– Весною та влітку, під час активного росту, підживлення варто проводити регулярно, приблизно раз на два тижні, – зауважує наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Варто звертати увагу на ознаки, які вказують на потребу бугенвілії у підживленні.

– Симптомами недостатнього живлення можуть бути бліде або пожовтіле листя, повільне зростання та відсутність цвітіння, – зауважує наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Отже, у догляді бугенвілія любить тепло, вологу, прямі сонячні промені та регулярне підживлення комплексними добривами.

Бугенвілія: догляд і обрізка

У період активного росту бугенвілію можна підстригати досить глибоко, це стимулює активний ріст бічних гілок. Молоді рослини укорочують за довжини пагонів 30-40 см, залишаючи 1-5 листків, залежно від їхнього розташування у кроні.

Бугенвілія: помилки у догляді

Ті, хто вирощує бугенвілію вдома, часто можуть ігнорувати певний температурний режим, а це, у свою чергу, призводить до згубних наслідків.

– Недотримання температурного режиму близько 25°C може спричинити опадання листя та повної загибелі рослини, – зауважує наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Брак поживних речовин призводитиме до блідого листя, слабкого росту і відсутності цвітіння. А застій води у горщику спровокує загнивання коренів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

До речі, ще однією красивою декоративною рослиною є туя. Факти ICTV писали про полив, підживлення та обрізку цих дерев восени.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-14 17:29:16