Україна і світ

В Японії зріс відсоток чоловіків, які беруть відпустку по догляду за дитиною: уряд їх заохочує


Згідно з результатами Базового дослідження гендерної рівності,  оприлюдненого Міністерством охорони здоров’я, праці та соціального забезпечення Японії, в липні відсоток чоловіків, які брали відпустку по догляду за дитиною, збільшився на 13% порівняно з червнем.

А якщо порівнювати з 2023-м роком то показник перевищив 30% – вперше з початку ведення статистики.

Що таке “післяпологова батьківська відпустка”

Уже два роки в Японії діє програма “післяпологової батьківської відпустки”, яка дозволяє чоловікам брати до чотирьох тижнів відпустки частинами протягом восьми тижнів після народження в родині малюка.  Японські компанії мусять їх усіляко заохочувати.

Якщо розглядати дані за розміром бізнесу, то рівень використання батьківської відпустки в компаніях, де працюють понад 500 співробітників, становив 34,2%, показник невеличких підприємств, де працюють від п’яти до 29 працівників, становив 26,2%.

Заохочують пільгами і роботодавців, і тих, хто залишається працювати

Національний уряд встановив ціль, щоб до 2025 року 50% працівників-чоловіків у приватному секторі брали відпустку по догляду за дитиною.

З цього року міністерство пропонує субсидії малим і середнім підприємствам для надання пільг працівникам, що є колегами чоловіків, які знаходяться у відпустці по догляду за дитиною. Щоб у колективі зберігалося позитивне відношення до тих, хто взяв відпустку для догляду за малюком.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: The Mainichi

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-14 16:38:44