Україна і світ

Удар по нафтобазі в РФ, вибухи у Кривому Розі та засідання Ради Україна-НАТО: новини 28 серпня

Фото: Факти ICTV

У Ростовській області РФ за допомогою дронів українського виробництва було уражено нафтобазу ФДКУ Атлас в районі н.п. Каменськ-Шахтинський.

28 серпня російські окупанти знову тероризували Кривий Ріг, атакувавши місто. Відомо про щонайменше дев’ятьох постраждалих.

Міноборони Литви оголосило про передання нового військового пакету Україні, до якого увійшли зокрема бронетранспортери М577 та М113, 155-мм боєприпаси, боєприпаси до протитанкового гранатомета Carl Gustaf тощо.

Зараз дивляться

Відбулося засідання Ради Україна-НАТО, яке скликав генсек військово-політичного блоку Єнс Столтенберг на прохання Києва.

Що відбулося в Україні та світі за добу 28 серпня 2024 року – читайте далі в матеріалі на сайті Факти ICTV.

Українські дрони атакували нафтобазу Атлас

У Ростовській області РФ за допомогою дронів українського виробництва уразили нафтобазу ФДКУ Атлас  в районі  міста Каменськ-Шахтинський. Це сталося в результаті спільної операції ГУР Міноборони разом із ССО ЗСУ.

Уражений об’єкт є частиною російського ВПК та бере безпосередню участь у забезпеченні російських окупаційних військ.

Повідомлялося, що ФДКУ Комбінат Атлас спеціалізується на постачанні нафтопродуктів для російської армії.

За свідченнями місцевих жителів, атака на нафтобазу Атлас у Ростовській області сталася близько 02:45 28 серпня. Масштабна пожежа почалася після низки потужних вибухів.

Вибухи у Кривому Розі 28 серпня

У середу, 28 серпня, російські окупанти атакували Кривий Ріг, в результаті чого у місті пролунали вибухи.

Керівник ОВА Дніпропетровщини Сергій Лисак повідомив, що під час вибухів у Кривому Розі 28 серпня армія РФ пошкодила інфраструктуру.

Фото: Дніпропетровська обласна прокуратура

У місті понівечено гаражний кооператив, СТО, адмінбудівлі, заклад профтехосвіти, вибито вікна в готелі. Також вибуховою хвилею та уламками пошкоджені понад 230 авто.

В результаті російської атаки відомо про щонайменше дев’ятьох постраждалих.

Литва передала Україні нову партію військової допомоги

Міноборони Литви оголосило про передачу Україні нового пакета військової допомоги.

— Литва продовжує надавати військову підтримку Україні — 28 серпня в Україну прибули навантажувачі, системи протидії безпілотникам, розкладні ліжка для української армії, — повідомило відомство.

Черговий пакет допомоги від Литви містить бронемашини М577 та М113, системи протидії безпілотникам та 155-мм боєприпаси.

Також Вільнюс передав необхідне зимове спорядження та комплекти теплого одягу, боєприпаси до протитанкових гранатометів Carl Gustaf, системи дистанційного підриву RISE-1, генератори, частини розібраного легкого штурмовика L-39ЗА Альбатрос, навантажувачі, причепи, розкладачки та іншу підтримку.

З початку повномасштабної війни Литва надала Україні військову підтримку на суму понад €647 млн.

Відбулося засідання Україна-НАТО

28 серпня відбулося засідання Ради Україна-НАТО у Брюсселі, яке скликав генсек Єнс Столтенберг на прохання Києва. Зустріч відбулася на рівні послів.

Міністр оборони України Рустем Умєров поінформував союзників про ситуацію у сфері безпеки і пріоритетні потреби.

Зі свого боку Столтенберг підкреслив необхідність більшої підтримки України для відбиття російських атак.

— Здатність України підтримувати свою оборону потребує збільшення постачань і більшої підтримки. Після останнього російського нападу союзники сьогодні підтвердили, що вони збільшують свою військову допомогу Україні, – сказав генсек.

У підсумковій заяві після зустрічі Ради НАТО-Україна йдеться, що члени блоку “рішуче засудили невибіркові удари Росії по українській інфраструктурі та підтвердили свою відданість подальшому зміцненню оборони України.

Наслідки атаки РФ на Київську ГЕС

В Укргідроенерго розповіли про ситуацію довкола Київської ГЕС, яку намагалися зруйнувати росіяни під час останньої масованої та комбінованої атаки 26 серпня.

Гендиректор Укргідроенерго Ігор Сирота повідомив, що внаслідок удару РФ по греблі Київської ГЕС загрози підтоплення чи прориву немає, інші наслідки наразі з’ясовуються.

За його словами, станом на 28 серпня триває розбір завалів після ракетного удару, а тому остаточно дати оцінку усім технічним наслідкам поки неможливо.

Крім того, незрозуміло й те, скільки часу знадобиться для відновлення. За словами Сироти, працівники ГЕС не постраждали від удару РФ, оскільки були тоді в укриттях.

Відключення світла 29 серпня

В НЕК Укренерго повідомили, що графіки погодинних відключень електроенергії застосовуватимуть упродовж усієї доби 29 серпня.

З 15:00 до 22:00 прогнозується відключення трьох черг одночасно. В інші години доби будуть застосовуватись дві черги відключень.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

З графіками застосування обмежень користувачі зможуть ознайомитися на сайтах обленерго та на їхніх сторінках у соцмережах. Крім того повідомляється, що живлення об’єктів критичної інфраструктури не обмежують.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-28 20:04:40