Україна і світ

У нові пакети допомоги від Польщі можуть увійти МіГ-29 – Сікорський

Фото: МЗС

Уряд Польщі передав Україні вже близько 400 танків і наразі розглядає можливість передачі літаків МіГ-29.

Про це заявив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський під час спільної пресконференції з нещодавно призначеним головою МЗС України Андрієм Сибігою.

Військова допомога від Польщі

– Наразі ми передали Україні близько 400 танків, PT-91-91, Т-72 і Leopard 2, які зараз захищають Україну, а деякі, як я чув, також беруть участь у діях у Курській області, – сказав Сікорський.

Зокрема, за його словами Польща раніше вже надала Україні гаубиці Krab та інші елементи військової допомоги.

– І мені було приємно почути, що наша техніка, зокрема польського виробництва, добре себе показала, – заявив очільник МЗС Польщі.

Крім того, міністр додав, що Польща у майбутньому розглядає нову військову допомогу.

– Зокрема, можливо, літаків МіГ-29, які сьогодні необхідні для захисту польського неба. Але, можливо, союзники допоможуть нам із місією повітряного патрулювання над Польщею, що зробить реалізацію кроку передачі можливою, – заявив Сікорський.

Міністр закордонних справ Польщі наголосив, що Україна має право використовувати західну зброю для запобігання російським воєнним злочинам, оскільки Кремль віддає накази про удари по ГЕС, ТЕС та інших цивільних об’єктах.

– Україна має священне право запобігати цим злочинам, збиваючи російські бомбардувальники, а також атакуючи інші цілі, що сприяють убивству українців. Єдине обмеження, накладене на Україну, це те, що є обов’язковим для всіх нас: дотримання міжнародного гуманітарного права, – сказав він.

Глава МЗС Сікорський додав, що Польща підтримує Україну в питаннях енергетичної безпеки перед викликами осені та зими.

Польські МіГ-29 для України

Нагадаємо, наприкінці серпня президент Володимир Зеленський заявив, що у відносинах України з Польщею одним з найактуальніших питань є поставка МіГ-29, які стоять на озброєнні у польських військових.

Водночас, казав тоді Зеленський, уряд Польщі досі не ухвалив відповідний крок, хоча з боку Києва регулярно надходять відповідні запити.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Пізніше міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що уряд Польщі може передати Україні винищувачі МіГ-29, але для цього західні союзники мають надати польським військовим сучасні літаки F-35, які раніше були замовлені у США.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-13 22:18:04