Україна і світ

Коли вибори у США та як вони вплинуть на Україну

Фото: Unsplash


Вибори президента США у розпалі, виборчі перегони завершаться наприкінці 2024 року.

Коли вибори у США та як їх результати можуть вплинути на Україну  – читайте в матеріалі на Фактах ICTV.

Коли наступні вибори в США – дата

— Вибори президента США відбудуться 5 листопада 2024 року. Це будуть 60-ті вибори президента Америки.

Жителі оберуть колегії виборників, які у грудні 2024 року затвердять президента та віцепрезидента США. Крім того, американці визначаться з представниками палат Конгресу.

Хто балотується у президенти США

За посаду президента змагатимуться Камала Гарріс (попередньо) і 45-й президент США Дональд Трамп. Через невдачу на дебатах і проблеми зі здоров’ям нинішній президент США Джо Байден знявся з виборів і рекомендував Камалу Гарріс.

Чи очікувати Україні зменшення підтримки від Америки

Політолог Ігор Рейтерович спрогнозував, як результати виборів президента США можуть вплинути на військову підтримку України у разі перемоги одного з двох кандидатів – Камали Гарріс чи Дональда Трампа.

У разі перемоги Трампа політолог прогнозує два основні сценарії розвитку подій для України.

— Перший полягає в тому, що Трамп повністю перегляне всі угоди і підтримку, яку отримувала Україна, і цей перегляд буде не на нашу користь. Тобто це буде такий елемент примушування нас фактично до перемовин, до миру на не дуже вигідних для нас умовах, але для того, щоб показати, що він російсько-українську війну припинив, – пояснює він.

За таких умов, як зауважує експерт, обмеження цієї підтримки може бути механізмом або інструментом тиску на Україну, щоб вона погодилася на компроміси, які Трамп просуватиме.

— Але з іншого боку, не менш ймовірним є сценарій, за яким підтримка не зменшиться, а можливо, навіть збільшиться, тому що Трамп доволі емоційна людина. Він вміє прораховувати наслідки від певних рішень, хоча він їх дуже часто імпульсивно приймає. Він навіть колись про це говорив: що якщо РФ не пристане на якісь його пропозиції, він надасть Україні таку підтримку, про яку вона навіть не мріяла за час правління демократів, – зауважив Рейтерович.

Тому варіант, коли Трамп, навпаки, піде на збільшення підтримки України, називає цілком ймовірним.

Можливо, він відмовиться від того договору, який підписав Байден, а підпише якийсь інший, де стоятиме його прізвище, і він буде більш деталізованим і глобальним, ніж той, який ми маємо на сьогодні, – додає політолог.

Водночас ймовірність реалізації першого сценарію, на його думку, все ж таки вища, ніж другого, в тому сенсі, що ″Трамп більше зосередиться на внутрішніх питаннях, але об’єктивно він матиме приділяти увагу, принаймні у перші місяці президентства, вирішенню проблем українсько-російської війни″.

Хоча прогнозує, що Трамп може переформатувати цю допомогу у вигляді кредиту, за рахунок конфіскованих російських активів чи прибутків від нафти.

— Тобто, з одного боку він намагатиметься допомагати, але з іншого робити це не прямим коштом американських платників податків. У цьому контексті, найімовірніше, такі зміни нас можуть очікувати, підсумував Рейтерович.

Чи зміниться підтримка України після дебатів

10 вересня 2024 року відбулися дебати між експрезидентом США Дональдом Трампом та віцепрезиденткою Камалою Гарріс. Чи змінилася ситуація щодо України після їх проведення?

Політолог Ігор Рейтерович зазначив, що передвиборча компанія добігає кінця, тому ситуація, звісно, змінюється.

— Але ми поки що бачимо, що питання України для американського виборця далеко не головне. Воно не було головним і під час дебатів, хоча про нього досить багато говорили, — зазначив експерт.

На думку політолога, надалі це питання також не буде ключовим. Американців більше цікавлять питання внутрішнього характеру. І вони будуть зосереджуватися передусім на своїй передвиборчій компанії.

Тому для України зараз ключове завдання — це презентувати свій мирний план двом кандидатам у президенти й  максимально співпрацювати з адміністрацією Байдена. Варто зазначити, що адміністрація Байдена має дати Україні все, що вона обіцяла, до того часу, як він залишить посаду.

— Для нас зараз це головне завдання. А сама по собі передвиборча кампанія поки що не буде мати якогось вирішального значення для підтримки України — прокоментував Ігор Рейтерович.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Американські кандидати у президенти зараз зосереджені на іншому. Але наша країна може співпрацювати з Білими домом. І, судячи з останніх заяв, ми бачимо, що Білий дім дуже уважно прислухається до того, що каже Україна, і це для нас позитивний фактор. Тобто ми можемо цим користуватися, — зазначив політолог.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-13 23:32:33