Україна і світ

Зеленський поділився своїм баченням завершення війни

Фото: Офіс президента

Російсько-українську війну можна завершити справедливо тільки на сильних позиціях для України.

Про це заявив президент Володимир Зеленський за підсумками 13 вересня.

Звільнення з полону 49 українців

Своєю вечірнє звернення глава держави розпочав з подяки українським військовим та бойовим підрозділам, які поповнюють обмінний фонд для України на різних напрямках. Також він подякував спецслужбам, які протидіють диверсантам та колаборантам.

– Завдяки саме такій роботі представники України, наша команда щодо обмінів може звільняти наших людей із російського полону. Сьогодні – черговий обмін. Ще 49 українців і українок удома. Серед них і військові, і цивільні. Воїни Збройних Сил, наші прикордонники, Національна гвардія, зокрема захисники й захисниці Азовсталі, також двоє поліцейських, – сказав він.

Зеленський відзначив, що серед звільнених з полону цивільних українців є Леніє Умерова, дівчина, яку росіяни захопили в Криму, коли вона їхала до хворого батька. Повернуто й Героя України, військового медика Віктора Івчука.

– Я дякую всій нашій команді, яка займається обмінами. Всім, хто залучений і чия робота все це забезпечує: Збройним Силам, ГУР, СБУ, керівнику Офісу, омбудсмену. Дякую! Загалом вдалося повернути з полону вже 3569 українців і українок, – додав глава держави.

Доповідь Умєрова та Сирського

Глава держави також розповів про сьогоднішню доповідь міністра оборони України Рустема Умєрова та головкома ЗСУ Олександра Сирського.

– Перший пріоритет – це зброя для наших воїнів на Покровському, на Курахівському, Торецькому напрямках, на всіх Донецьких напрямках, загалом по фронту. Це й питання постачання, і питання виробництва – як в Україні, так і спільного з партнерами. Завдання – максимально зміцнити наші позиції та максимально тиснути на Росію, – сказав Зеленський.

Глава держави резюмував, що цю війну можна завершити справедливо тільки на сильних позиціях.

Міжнародна активність

Також Володимир Зеленський заявив, що сьогодні був “дуже активний день для нашої міжнародної комунікації”.

Він розповів, що сьогодні розпочав роботу щорічний форум Ялтинської європейської стратегії (YES).

– І для України важливо, щоб наші аргументи щодо далекобійної зброї та всієї оборонної співпраці з партнерами були почуті. На полях форуму зустрівся з міністрами закордонних справ Литви та Польщі. Я подякував за підтримку. Також говорив із головою Мюнхенської безпекової конференції – це один із найбільш впливових у Європі майданчиків щодо зовнішньої та безпекової політики, – сказав Зеленський.

Крім того, президент України мав зустріч із Майком Помпео, колишнім державним секретарем США за часів президентства Дональда Трампа.

На форумі також був присутній Борис Джонсон, який є одним із найбільших друзів України, якому Зеленський подякував за незмінну допомогу з 2022 року.

– Сьогодні ж зустрівся з міністром оборони Данії. Дуже змістовна зустріч. Данія є першою країною, із якою ми почали спільне виробництво зброї. І вже ця зброя допомагає на фронті. Разом робимо (САУ,- Ред.) Богдани. Звичайно, говорили й про інші аспекти нашої взаємодії, зокрема F-16. Данія справді один із лідерів у підтримці нашої оборонки. Дякую Метте, пані прем’єр-міністру, і всьому данському народові, – заявив президент.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Крім того, сьогодні разом із першою леді України відбулась зустріч з актором Майклом Дугласом, який допомагає Україні тримати увагу до правди про війну та підтримує платформу UNITED24.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-13 20:48:59