Україна і світ

СБУ викрила український холдинг, який будує судноремонтний завод для військових кораблів РФ

Фото: СБУ

В Україні викрили посадовців холдингу, який будує судноремонтний завод для військових кораблів Російської Федерації.

Що відомо про холдинг, який будує завод для кораблів РФ

За даними Служби безпеки України, з початку повномасштабної війни посадовці будівельного холдингу на чолі з власником бізнесу уклали з російськими замовниками шість договорів на загальну суму майже 100 млрд рублів.

У СБУ зазначили, що йдеться про контракти на будівництво судноремонтного заводу для техобслуговування кораблів Новоросійської військово-морської бази та прикордонного управління російської ФСБ.

Вони також реалізували кілька проєктів з будівництва московського метрополітену.

За інформацією СБУ, холдинг планує взяти підряд на реконструкцію у Санкт-Петербурзі верфі для підводних човнів Росії. Посадовці діяли через офшорні компанії, щоб приховати діяльність у РФ.

За підсумками розслідування стало відомо, що російська “філія” холдингу регулярно сплачує мільярди рублів до державного бюджету країни-агресора.

У Києві під час обшуків у житлових і офісних приміщеннях правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку, флешки та документи, які підтверджують незаконну діяльність українського будівельного холдингу.

Водночас вдалося виявити злитки золота та майже $700 тис.

Трьом основним фігурантам повідомили про підозри за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • власнику будівельного холдингу за ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 111-1 (Організація провадження господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором, вчинена організованою групою), ч. 1 ст. 111-2 (Пособництво державі-агресору);
  • директору одного з підприємств і головному бухгалтеру російської філії за ч. 2 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 111-1 (Організація провадження господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором, вчинена організованою групою).

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Зараз триває розслідування для притягнення винних до відповідальності. Фігурантам загрожує до 12 років тюремного ув’язнення.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-13 20:29:17