Україна і світ

США запровадили санкції проти медіагрупи RT та пропагандиста Кисельова

Сполучені Штати ввели санкції проти російського пропагандиста Дмитра Кисельова, який є генеральним директором медіагрупи RT.

Крім того, санкції було розширено і проти самої медіагрупи RT, включно з відповідним телеканалом.

Про це оголосив глава Держдепартаменту США Ентоні Блінкен, який назвав цю російську пропаганду частиною військової машини Кремля.

Санкції США проти Кисельова і RT

Держсекретар США заявив, що співробітники RT беруть участь в операціях спецслужб РФ.

Водночас представник Держдепу США Джеймі Рубін додав, що дії телеканалу показують, що RT є “не просто осередком дезінформації, а повноправним членом російського розвідувального апарату”.

За словами Блінкена, останніми місяцями його відомство, а також американський Мін’юст і Мінфін, разом із ФБР, вживали спільних дій для протистояння втручанню Росії у вибори в Америці. У висновку було вирішено, що структури RT є, крім усього іншого, також і прямими учасниками таємних операцій розвідки РФ.

Глава Держдепу додав, що RT щонайменше з 2023 року має кібервідділ, у якому готують інформаційні диверсії та військові закупівлі. Як приклад він згадав про численні кампанії в Росії, в рамках яких збирали кошти для російської армії, яка воює проти України.

За словами Блінкена, є проєкти і в інших країнах світу, пов’язані з RT, наприклад: німецька відеоплатформа Red і африканська соцмережа African Stream.

За допомогою пропаганди з цих ресурсів Кремль протягом багатьох років намагається втрутитися не тільки в політику США, а й у внутрішньополітичну ситуацію в Молдові, зокрема в жовтневі вибори в країні.

Санкції проти RT: які ще обмеження

Крім Кисельова, під санкції США потрапили ще одна фізична особа і три юридичні, які пов’язані з RT. Медіакомпанії тепер доведеться значитися в американських списках іноземних місій, а також необхідно буде звітувати безпосередньо перед Держдепартаментом про всіх своїх співробітників, які працюють у США, а також про всю власність.

– Ми поважаємо свободу преси, навіть коли йдеться про державну пропаганду. Але ми не потерпимо медіа, які працюють на спецслужби, беруть участь у секретних операціях із втручання в політичні справи, із використання корупції як зброї, втручання у вибори, убивства політичних опонентів і неправомірного затримання наших співвітчизників, – сказав глава Держдепу США.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Блінкен резюмував, що США, Канада і Велика Британія вестимуть спільну дипломатичну кампанію проти RT та інших джерел російського таємного впливу на західну політику.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-13 23:46:28