Україна і світ

Учені навчили космічний скафандр перетворювати сечу на воду

Учені розробили скафандр для космонавтів, який перетворює сечу на питну воду. Новинка стане в пригоді для екіпажу, який виходитиме у відкритий космос на тривалий час.

Скафандр для космонавтів навчили перетворювати сечу на воду

Творці костюма сподіваються, що він може бути використаний у рамках місії Артеміда від агентства NASA – йдеться про польоти і можливу колонізацію Місяця.

Що стосується костюма, то він здатний перетворити рідину з тіла на воду протягом 5 хвилин.

Зараз дивляться

– Конструкція включає в себе вакуумний зовнішній катетер, і блок прямого і зворотного осмосу для подачі питної води з фільтрацією, – заявила дослідниця з Weill Cornell Medicine і розробниця костюма Софія Етлін.

Науковиця стверджує, що зараз космонавти можуть використовувати лише один літр води в актуальних скафандрах, чого недостатньо в умовах тривалих виходів у космос.

До того ж, астронавти вже давно скаржаться на технології, що використовуються в скафандрах. По суті, це підгузок для дорослих. Багато хто з космонавтів обмежує свій раціон перед місією через цю проблему.

Нова технологія відносно компактна і важить 8 кг – це небагато для скафандра в умовах космосу.

Нещодавно NASA розкрило свої плани на колонізацію Місяця і Марса – експерти зараз активно обговорюють питання транспортування різного устаткування на супутнику Землі та сусідній планеті, адже права на помилку в космонавтів не буде.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-12 13:19:04