Україна і світ

Реструктуризація євробондів: S&P знизило кредитний рейтинг України

Міжнародне рейтингове агентство S&P Global знизило довгостроковий і короткостроковий кредитні рейтинги України в іноземній валюті до рівня “вибірковий дефолт” – з CC/C до SD/SD – через пропущену 1 серпня виплату за єврооблігаціями на тлі реструктуризації боргу.

Про це йдеться у звіті S&P та на його сайті в суботу.

S&P знизило рейтинг України

Причиною ухваленого рішення стала пропущена 1 серпня виплата за єврооблігаціями на тлі реструктуризації боргу. Агентство знизило рейтинги випуску єврооблігацій 2026 року до дефолтного рівня D.

Зараз дивляться

– Ми розуміємо, що уряд вирішив призупинити виплати за облігаціями до реструктуризації. З цією метою уряд не здійснив купонну виплату за своїми єврооблігаціями 2026 року 1 серпня 2024 року, коли платіж мав бути здійснений, і ми не очікуємо виплат протягом договірного пільгового періоду облігацій у 10 робочих днів, – йдеться у повідомленні.

Як наслідок, було знижено рейтинг випуску єврооблігацій суверена 2026 року до D (дефолт) з CC, тоді як рейтинг CC за рештою випусків старших незабезпечених валютних облігацій України підтверджено.

В S&P також підтвердили суверенні рейтинги в гривні (LC) CCC+/C і рейтинг за національною шкалою uaBB.

– Ми розуміємо, що державний борг України, деномінований у гривні, не підлягає реструктуризації. Прогноз за рейтингом LC – стабільний, – зазначено в повідомленні.

Примітно, що у звіті йдеться про те, що у випадку, коли економіка України почне відновлюватись, враховуючи шкоду, завдану війною, в агентстві “не очікують, що реальний ВВП відновиться до довоєнного рівня” до 2027 року.

S&P ухвалили відповідне рішення після того, як 24 липня агентство Fitch знизило кредитний рейтинг України до рівня C, що означає близький дефолт.

Паралельно із цим Міжнародний валютний фонд (МВФ) нещодавно погіршив економічний прогноз щодо України, де причиною стали серії ударів РФ по енергетичній  інфраструктурі.

Нагадаємо, після початку великої війни з РФ Україна домовився з кредиторами про замороження виплат на суму близько $23 млрд до 1 серпня 2024 року.

Водночас нещодавно Мінфін домовився про реструктуризацію боргу.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-03 20:34:06